Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Storkonflikt får ildelugtende konsekvenser: »Affaldet vil hobe sig op«

Borgere i 19 kommuner kan ikke få håndteret affald, hvis storkonflikten rammer. Derfor forbereder kommuner nu borgerne på, at de skal holde på skraldet.

Sådan så det ud, da Københavns Kommunes skraldemænd strejkede i april 2015.
Sådan så det ud, da Københavns Kommunes skraldemænd strejkede i april 2015.

Hvis det kommer til den varslede storkonflikt, så kan det få potentielt ildelugtende konsekvenser for borgere i 19 kommuner i hovedstadsområdet.

Borgere og institutioner i kommunerne kan ikke få håndteret affald i perioden, mens en storkonflikt står på.

Og så kan skraldebunkerner risikere at hobe sig op.

Årsagen til dette er, at Danmarks største forbrændingsanlæg, Vestforbrænding i Glostrup, bliver ramt af strejke og blokade under en eventuel konflikt i forbindelse med Overenskomstsforhandlingerne 2018, og derfor ikke kan tage imod affald fra de 19 kommuner, der ejer det store anlæg.

Det er 3F, Dansk Metal og Maskinmesterforeningen, der har varslet strejke og blokade mod Vestforbrænding.

Brøndby Kommune har somt den første af de 19 ejerkommuner udsendt information til borgerne om, hvordan de skal håndtere en eventuelt affaldsblokade.

Her er beskeden til borgerne klar: I vil ikke kunne få hentet jeres affald, så I er nødt til at holde på det.

»Brøndby Kommune kan ikke hente affald hos borgerne i Brøndby under konflikten, da Vestforbrænding ikke modtager affald under konfliktperioden. Du kan derfor få hentet affald, når konflikten er slut,« skriver kommunen i en besked.

Et lignende billede tegner sig hos de kommuner, TV 2 Lorry har været kontakt med. I Frederikssund, Ishøj og Albertslund kan borgerne heller ikke få hentet skrald ved storkonflikt.

»Det vil være konfliktramt affald, som må blive stående. Jeg vurderer, at der ikke vil være nogen til at aftage det her affald. Det er klart, at det er bekymrende. Hvis en konflikt bliver langvarig, så vil affaldet hobe sig op,« siger borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen fra Socialdemokratiet til TV 2 Lorry.

For at undgå affaldsstank opfordrer Brøndby Kommune borgerne til at lukke og tætne affaldsposerne ekstra godt i perioden.

Særligt skal borgerne være opmærksomme på, at organisk affald skal forsegles meget grundigt, så dyr - for eksempel rotter - ikke tiltrækkes skraldebunkerne.

Borgere vil dog fortsat kunne få hentet deres pap og haveaffald, da denne type affald ikke køres til Vestforbrænding.

Det er endnu uvist, om blokaden mod Vestforbrænding vil få indflydelse på den elektricitet og fjernvarme, som det store anlæg producerer til hovedstadsområdet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.