Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Online piratkopi af Tingbogen lukket ned

Den udenlandske hjemmeside, som offentliggjorde adresser på danskere med skjult bopæl, er lukket ned efter henvendelse fra dansk politi.

Manden bag den online kopi af Tingbogen har nu lukket siden, som afslørede adresser på danskere med skjult bopæl.

»Selv om jeg mener, at siden og dens indhold er fuldstændig lovligt at vise frem, lukker jeg frivilligt siden på grund af den tumult, den har givet,« lyder det i en besked på www.tingbogenstatistik.org, som tidligere gav brugere mulighed for at søge på danskeres navne og derigennem finde oplysninger om deres ejerskaber.

I en officiel henvendelse, som Berlingske er i besiddelse af, har dansk politis cybercrimeenhed bedt hosting-firmaet bag hjemmesiden om »omgående« at fjerne indholdet med henvisning til, at det »indeholder personlige detaljer om personer, der regnes for mulige mål for terrorister, herunder medlemmer af det danske parlament«.

Men den forklaring giver manden, som altså nu frivilligt har lukket siden, ikke meget for. I en besked på den nu lukkede side, skriver han:

»Hvis nogen af de såkaldte beskyttede adresser var at finde på hjemmesiden så er disse adresser offentliggjort eller var det på det tidspunkt, jeg scrapede dem fra tinglysning.dk, som samtidig er ansvarlig under dansk lov,« lyder det videre i beskeden fra bagmanden, der afslutter sin afsked med en kommentar om, at »offentlig data ikke kan kontrolleres, så snart det er frigivet«.

Berlingske har været i kontakt med manden bag hjemmesiden, som fastholder, at den alene er baseret på data indsamlet fra www.tinglysning.dk.

Her forklarede en talsmand dog i går, at personen bag hjemmesiden efter Tinglysningsrettens opfattelse havde »beriget data« med den begrundelse, at det ellers ikke ville være muligt at finde oplysninger om danskere med skjult adresse.

Det var onsdag eftermiddag ikke muligt at indhente kommentar fra Tinglysningsretten i sagen.

Den anonyme mand bag hjemmesiden beskev tidligere i dag sin fremgangsmåde på Reddit, hvor han ligeledes forsvarede sit arbejde som »ikke ulovligt«.

Manden er efter eget udsagn en softwareudvikler med mange års erfaring, og vedkommende siger selv, at han har lavet hjemmesiden for at blive bedre til at arbejde med denne slags ejendomsdata.

Valget faldt ifølge manden på Danmark, fordi det teknisk set var muligt ved hjælp af såkaldt scraping at hente store mængder data fra www.tinglysning.dk.

Hackere har også tidligere fattet interesse for den digitale tinglysning, som før i tiden gjorde det muligt via et hul i sikkerheden at trække personers CPR-numre ud af databasen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.