Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Omstridt sag mod skydende kompagnichef strandet

Forsvarets Auditørkorps har fået afslag på sit krav om at domsmænd skal sikkerhedsgodkendes inden de må se hemmeligt materiale mod officer, der er tiltalt for at dræbe afghanere i strid med reglerne. Og dermed kan beviserne ikke fremlægges i retten.

En Apache-helikopter magen til den, der indgår i sagen mod en dansk kompagnichef.
En Apache-helikopter magen til den, der indgår i sagen mod en dansk kompagnichef.

Efter alt at dømme bliver det nu aldrig fastslået, om en dansk kompagnichef handlede i strid med NATOs regler, da han i oktober sidste år beordrede et missil affyret fra en britisk Apache-helikopter mod en gruppe mænd, der var mistænkt for at nedgrave en sprængladning nær en dansk fremskudt base i Helmandprovinsen.

I går sagde Vestre Landsret nemlig nej til den militære anklagemyndigheds krav om at domsmændene i retssagen mod kompagnichefen skal sikkerhedsgodkendes, inden de må se og høre hemmeligstemplet bevismateriale mod kompagnichefen. Det samme har Retten i Holstebro, hvor sagen skulle afvikles, tidligere sagt.

- Det betyder, at sagens materiale ikke kan præsenteres for retten, siger auditør Peter Rask, der er den militære anklagemyndigheds repræsentant. Han vil dog endnu ikke konkludere, om tiltalen mod officeren nu må opgives. Konklusionen kan først drages, når der har været lejlighed til at læse Vestre Landsrets kendelse.

Landsretten siger i begrundelsen for afslaget, at der ikke findes regler i lovgivningen om sikkerhedsgodkendelse af domsmænd.

- Det er så grundlæggende, at der skal medvirke domsmænd i retten. I den situation skal der være lovhjemmel til sikkerhedsgodkendelse, for der kan jo være nogle domsmænd, der ikke kan sikkerhedsgodkendes, og som derfor skal udelukkes. Det vil kræve en særlig hjemmel, siger landsdommer John Lundum.

Kompagnichefen blev tiltalt og midlertidigt sendt hjem fra Afghanistan for et år siden, da der opstod tvivl om de gravende afghanere var civile. Kompagnichefen, der i dag gør tjeneste ved Hærens Operative Kommando, havde en militærjurist ved siden af sig og havde sin chef med på radioen, da han beordrede den britiske kvindelige pilot i kamphelikopteren til at affyre et missil.

Sagen mod kompagnichefen var i forvejen i store vanskeligheder, fordi det britiske forsvarsministerium har sagt nej til at lade den danske militære anklagemyndighed fremvise den skudfilm fra angrebet, som blev optaget fra den britiske helikopter. For nylig blev sagen, der var planlagt at starte midt i november, udskudt i tre måneder.    

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.