Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Omstridt advokat sigtet for at lække oplysninger

Politiet sigter »djævlens advokat« Peter Hjørne for at have videregivet fortrolige oplysninger - igen. Peter Hjørne er kendt for at forsvare kontroversielle klienter som rockere og en nynazist.

Det er ikke første gang, politiet tror, Peter Hjørne har ladet fortrolige oplysninger tilflyde uvedkommende. Sidste år mistænkte politiet ham for at have viderebragt oplysninger til klienter fra et lukket retsmøde. Arkivfoto: Bent Midstrup
Det er ikke første gang, politiet tror, Peter Hjørne har ladet fortrolige oplysninger tilflyde uvedkommende. Sidste år mistænkte politiet ham for at have viderebragt oplysninger til klienter fra et lukket retsmøde. Arkivfoto: Bent Midstrup

En af landets mest omstridte advokater, »rockeradvokaten« Peter Hjørne, risikerer to års fængsel plus at miste sin bestalling. Det sker, efter at Assens Politi har sigtet ham for at have ladet en journalist fra Ekstra Bladet læse bl.a. politiets afhøringsrapporter i forbindelse med en sag om en englænder, der dræbte en pædofil mand. Peter Hjørne var englænderens advokat.

Assens Politi siger til Berlingske Tidende, at Peter Hjørne sigtes efter straffelovens paragraf 152 og 163 om »pligtforsømmelse i forbindelse med videregivelse af urigtige erklæringer«, som det hedder. Mere vil politiet ikke fortælle.

61-årige Peter Hjørne, der en overgang sås med et Harley Davidson-logo på sit slips og hver morgen hører andagt i radioen eller i Københavns Domkirke, har i tidens løb taget nogle af samfundets mest marginaliserede i forsvar. Hells Angells- og Bandidos-rockere, nynazisten Johnny Hansen og den dobbelte politimorder Steen Viktor Christensen har alle haft advokaten som forsvarer.

Han er i modsætning til mange af sine advokatkolleger ikke bleg for at træde ud af den objektive rolle. Han har blandt andet været åben om sin sympati for rockernes æresbegreber.

Kristentro
Peter Hjørne er fra Frederikshavn, hvor han fik sin kristne tro ind med havregrynene, og den kontroversielle advokat har været en aktiv debattør i aviserne, hvor han ofte har taget parti for de udstødte og krævet alles ret til et fair forsvar.

Peter Hjørnes kolleger ryster ofte på hovedet af ham og kalder ham »ikke rigtig klog«. Som om han ligefrem opsøger balladen, tager han sager, der uundgåeligt placerer ham på forsiderne af aviserne.

Således har man blandt hans klienter kunnet tælle både prostituerede og f.eks. et salmonellaoffer, der anklagede en producent af Lørdagskylling. Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard fik med hans hjælp rettens ord for, at det var en injurie at kalde hende »åbenlyst racist«. Det var også Peter Hjørne, der førte sagen, da rockeren Jørn Jønke Nielsen sagsøgte Erik Clausen for at have kaldt rockerens bogskriverier for »fulde af løgn«. Samme rocker var også i centrum i 1996, da Peter Hjørne fik Lotte Heise dømt for injurier, efter at hun havde kaldt ham »en stærkt foruroligende psykopat«.

Det har ikke kun været sagernes indhold og hans klienter, der har givet Peter Hjørne stemplet: »Djævlens advokat«. Hans metoder er ikke altid efter retsplejelovens pæne bog. Han ses på ydmyge steder på Vesterbro blandt de mennesker, han forsvarer. Han troppede glad op til den årlige vikingefest hos Hells Angels i Titangade i 1996, men havde forladt festen, inden en pansergranat blev skudt gennem muren og gjorde alt til ragnarok. I 1999 sendte han en liste med navne på vidner i en bordelsag til Ekstra Bladet, der offentliggjorde navnene. Det var ikke direkte ulovligt, men udtryk for dårlig moral, vurderede advokatkolleger og rystede igen på hovedet. At der var to kendte danskere imellem navnene, gjorde ikke sagen mindre opsigtsvækkende og Peter Hjørne mindre omstridt.

Peter Hjørne har sagt, at de største faglige udfordringer ligger i de kontroversielle sager, og det var typisk ham i midten af 1990erne at provokere det danske retssamfund med en udtalelse om, at ville man undgå straf i en voldssag, skulle man blot møde op klædt på som dommerens søn eller datter.

Vodkasmugleri
Med den aktuelle sigtelse i Assens er det ikke første gang, politiet tror, Peter Hjørne har ladet fortrolige dokumenter tilflyde uvedkommende.

Sidste år mistænkte politiet ham for at have forsøgt at bringe smykker i sikkerhed for sin klient. Han blev også mistænkt for at have viderebragt oplysninger til klienter fra et lukket retsmøde. Peter Hjørne afviste. Han mente, klienterne havde lyttet gennem en dør.

De seneste år er advokatprovoen Peter Hjørne desuden blevet sigtet for at opfordre en klient til at afgive urigtige oplysninger, smugle en flaske vodka ind i cellen til en klient og for at besidde våben. Alle sigtelserne er ifølge Peter Hjørne frafaldet.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Peter Hjørne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.