Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Omskæring øger drenges risiko for autisme

Drenge, der omskæres, har 46 procent højere risiko for at udvikle autismeforstyrrelser, viser et kontroversielt forskningsprojekt fra Statens Seruminstitut.

Omskæring øger drengens risiko for autisme, viser et nyt forskningsprojekt fra Statens Seruminstitut (SSI) ifølge Jyllands-Posten.

Forskerne konkluderer, at drenge, der omskæres har 46 procent højere risiko for at udvikle autisme, inden de fylder ti år end andre drenge.

Den mest alvorlige autismeforstyrrelse er infantil autisme, der typisk rammer helt små børn under fem år, og her er risikoen hos omskårne drenge tilsyneladende fordoblet, viser forskningsprojektet, som offentliggøres fredag i det engelske videnskabelige tidsskrift Journal of The Royal Society of Medicine.

Forskerne har fulgt samtlige danske drenge født i perioden 1994 til 2003. Der drejer sig om 342.877 drenge, og for 3.347 af dem fandtes der data i de danske sundhedsregistre, der viser, at de blev rituelt omskåret, inden de fyldte 10 år, lige som det viste sig, at 5.033 af drengene fik diagnosticeret autisme. På baggrund af en analyse af tallene konkluderer forskerne fra SSI, at der tilsyneladende er en sammenhæng mellem det at være blevet omskåret og at udvikle autisme.

Det er ifølge overlæge, dr.med., ph.d. og adj. professor, Morten Frisch fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning på SSI, der står bag undersøgelsen, første gang, at man har undersøgt sammenhængen mellem omskæring og autisme, og han erkender, at resultatet er overraskende og kontroversielt.

»Der er tale om en robust og statistisk sikker sammenhæng mellem rituel omskæring og autisme. Vores studie er naturligvis ikke noget endegyldigt bevis, men resultaterne er så overbevisende, at det bør give anledning til, at andre forskere fra lande med høj forekomst af omskæring i en fart kigger på, om de kan finde samme sammenhæng. Dette kan være en bombe under omskæringspraksisen,« siger Morten Frisch til Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.