Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Fakta

Østeuropæere i Danmark i tal

En ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet til Folketingets europaudvalg viser, at østeuropæere i Danmark modtager offentlige ydelser i nogenlunde samme omfang som danskere. For eksempel modtog 3,1 procent af borgerne fra de ti nye EU-lande kontanthjælp i 2012, mens det gjaldt 3,7 procent af hele befolkningen. Der var også relativt set færre borgere fra de ti øst- og centraleuropæiske lande på sygedagpenge og efterløn, mens flere, 5,9 procent, modtog dagpenge mod 4,9 procent af hele befolkningen.

I absolutte tal er udgifterne steget de seneste år. Det hænger sammen med, at antallet af vandrende arbejdstagere er steget, og at arbejdsløsheden samtidig er vokset. Der opholdt sig sidste år 53.705 borgere fra de såkaldte EU-10-lande i Danmark. Det er en stigning på 92 procent siden 2008.

EUs forordning om arbejdskraftens frie bevægelighed giver vandrende EU-arbejdstagere ret til samme sociale og skattemæssige fordele som indenlandske arbejdstagere. En række lande, herunder Tyskland og Storbritannien, har indtil 1. januar 2014 begrænset adgangen for borgere fra Rumænien og Bulgarien. Arbejdstagerstatus afhænger af en konkret vurdering. Der skal være tale om »faktisk og reel beskæftigelse«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.