Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Økonomisk rod kapper navlestreng til adoptionsbureau

Socialminister Annette Vilhelmsen har suspenderet AC Børnehjælps ret til adoption efter omfattende økonomisk rod. Ordførere opfordrer til opgør med adoptionsregler.

Det er foreløbigt slut med adoptioner igennem adoptionsbureauet AC Børnehjælp.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) suspenderede fredag adoptionsbureauets ret til adoption, efter en undersøgelse har afsløret omfattende økonomisk rod.

I november kom det frem, at Ankestyrelsen i en rapport havde konstateret rod i økonomien og fejl i sagsbehandlingen i AC Børnehjælp, der er et af de to store danske adoptionsbureauer. På den baggrund blev der iværksat en ny undersøgelse, som ifølge Socialministeriet nu har konstateret yderligere rod i regnskaberne og sår tvivl om »ledelsens og bestyrelsens evne«.

»Nu kommer det frem, at der på helt centrale punkter er uoverensstemmelser mellem de oplysninger, som Ankestyrelsen har fået fra AC Børnehjælp, og tingenes reelle tilstand i forbindelse med tilsynet henover efteråret. Det finder jeg helt uacceptabelt,« siger Annette Vilhelmsen i en pressemeddelelse.

I øjeblikket er 431 par tilknyttet AC Børnehjælp. Annette Vilhelmsen understreger, at det er vigtigt at finde en løsning for dem, der kommer i klemme.

»Det er helt essentielt for mig, at vi med den endelige løsning af sagen holder os for øje, hvordan vi bedst muligt hjælper disse kommende familier,« siger socialministeren.

Ifølge Socialministeriet er 43 par i øjeblikket i sidste fase af deres matching med et barn, og suspenderingen vil ikke få konsekvenser for dem.

AC Børnehjælp har fået en frist til 22. januar til at komme med bemærkninger til suspenderingen. Når fristen er udløbet, vil der blive truffet en afgørelse, oplyser Socialministeriet.

Men det vil uden tvivl ende med, at AC Børnehjælp for bestandigt fratages retten til adoptioner, siger Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo (V), der henviser til, at det også er den stemning, der hersker i Socialministeriet.

»Der er ingen tvivl om, at de ikke kommer tilbage,« siger Eyvind Vesselbo.

Han støtter ligesom en række øvrige ordførere socialministerens suspendering. Men både Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti varsler et opgør med reglerne for adoption.

Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper (Ø), peger på, at det ikke kun er hos AC Børnehjælp, der er konstateret problemer. Tidligere i 2013 blev det andet store danske adoptionsbureau, DanAdopt, kritiseret for dets arbejdsmetoder.

»Det tegner rigtig skidt. Derfor mener Enhedslisten, at vi må sætte en stopper for private organisationers adoptionsformidling, og staten bør overtage,« siger Pernille Skipper.

Dansk Folkeparti er også klar til at se på en grundlæggende ændring af reglerne for adoption.

»Jeg vil ikke afvise, at der kan komme et lovindgreb på tale,« siger partiets socialordfører, Karin Nødgaard (DF).

Der er i øjeblikket en undersøgelse i gang af netop de danske adoptionsregler. Resultaterne forventes at ligge klar i sidste del af 2014, men det er for lang tid at vente, mener Eyvind Vesselbo.

»Med den her situation skal der gøres noget akut. Jeg mener, man bør sige til udvalget, at de skal rubbe neglene,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.