Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Oberst går i rette med auditørkorps

Auditørkorpset, der er forsvarets anklagemyndighed, har rejst tiltale mod officer i en sag, som NATO ifølge oberst Lars Møller ikke fandt grundlag for at undersøge.

Lars R. Møller, Oberst og forfatter
Lars R. Møller, Oberst og forfatter

Et missilangreb for et år siden mod formodede Talebankrigere i færd med at nedgrave en sprængladning har fået forsvarets anklagemyndighed, Auditørkorpset, til at rejse tiltale mod kompagnichefen, der traf beslutningen om at angribe. Ifølge anklagen fulgte han ikke reglerne for magtanvendelse. Men ifølge forfatter og oberst Lars R. Møller er de danske auditører alene om at mene, at kompagnichefen gjorde noget strafbart. I en kronik om retssagen, der efter planen skulle være indledt ved Retten i Holstebro i morgen, skriver obersten, at hverken NATO, der leder koalitionen i Afghanistan, eller briterne har fundet anledning til blot at undersøge hændelsen.

MPer lagde røret på

I skarpt satiriske vendinger beskylder Lars Møller Auditørkorpset for at have »benene plantet i den blå luft« og for at savne kendskab til militære operationer. »NATO sendte ikke engang et undersøgelseshold for at undersøge sagen. Så vidt jeg ved, var sagen dermed afsluttet for NATOs vedkommende,« skriver Lars Møller.

Som et eksempel på auditørernes manglende kendskab til forholdene i Afghanistan beskriver Lars Møller en hændelse i februar 2012, hvor fire danske soldater blev såret af fragmenter ved egenbeskydning, da nogle danske mortergranater gik for kort og landede tæt på danskerne. »I forbindelse med undersøgelsen ringede militærpolitiets telefon, og fra København ønskede auditøren, at man lige skulle smutte ud på nedslagsstedet, måle op og indsamle manglende sprængstykker. MPeren gloede vantro på røret. Det ville være en større operation, området var livsfarligt, og folk ville formentlig komme til skade. Auditøren insisterede, og MPeren fortalte auditøren, at han bare kunne komme til Helmand, så skulle de nok ekskortere ham til området, hvorefter han lagde røret på.«

Briter stritter imod

En pressemeddelelse fra Hærens Operative Kommando 22. februar 2010 bekræfter, at hændelsen fandt sted. Det lykkedes ikke i går at afklare, om den pågældende auditør fulgte opfordringen til selv at rejse til Helmand og undersøge sagen, men to måneder senere blev sagen henlagt med begrundelsen, at der ikke var grundlag for en straffesag. Der var tale om en teknisk fejl i materiellet.

Retssagen mod kompagnichefen, der be-ordrede missilangrebet sidste år, er for nylig blevet udskudt i tre måneder og hænger i en tynd tråd. Retten i Holstebro har afvist auditørens krav om, at domsmændene i sagen skal sikkerhedsgodkendes som forudsætning for, at de kan få kendskab til de hemmeligstemplede dokumenter i sagen. Kendelsen er kæret til Vestre Landsret. »Hvis det bliver et nej, så har vi nogle udfordringer, som vi må tage stilling til,« siger auditør Peter Rask, der er anklager i sagen.

Dertil kommer, at det britiske forsvarsministerium har sagt nej til at lade britiske hemmeligstemplede dokumenter og videofilm af beskydningen indgå i den danske retssag. Hvis den beslutning også fastholdes, bliver materialet mod kompagnichefen yderligere svækket.

Auditør Peter Rask vil ikke udtale sig om Lars Møllers kronik eller hans beskrivelse af sagen. »Straffesager fører vi i retten,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.