Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nytårskrudt gør soldater bange

Mange tidligere udsendte soldater har det svært i tiden op til og på selve nytårsaften. De høje fyrværkeribrag gør dem utrygge.

Nytårsfyrværkeriet er for de fleste danskere lig med fest, men for en stor del af de tidligere udsendte soldater, er krudtet ensbetydende med et decideret mareridt, skriver Dagbladet Roskilde.

For når raketterne brager højt, minder det dem om krig og ødelæggelse, siger Yvonne Tønnesen, som er konsulent i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).

Som en konsekvens deraf har HKKF derfor oprettet telefonlinjen »Livlinen«, som skal hjælpe soldater, der er vendt hjem med traumer.

- Samtlige af vores 514 medlemmer har problemer med nytårsaften. Det er et helvede for dem, eller faktisk er tiden op til måske endda endnu værre. Her kommer bragene uventet, mens de trods alt er forberedt på, at det sker den 31. december. Rigtigt mange får trang til at kaste sig ned på gulvet og søge ind under sofaen, de får koldsved, høj puls, og hjertet banker helt vidt. Det tager lang tid for dem at falde ned, selv om de godt ved, at der er tale om nytårsfyrværkeri. Det er ligesom, hvis vi andre bliver rigtigt bange, forklarer Yvonne Tønnesen til Dagbladet Roskilde.

Livlinen får i løbet af december en del henvendelser fra tidligere soldater, som selv er uforstående over for, at de er stresset i tiden op til nytår, hvor der bliver affyret en del fyrværkeri. Mange af dem kan ikke selv se forbindelsen til deres krigsfortid, før de bliver mindet om det.

Det er især soldater, der lige er hjemvendt fra krigen, som bliver utrygge af bragene. Det forsvinder dog typisk igen efter noget tid, medmindre soldaten har fået traumer som følge af krigen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.