Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nyt tilsyn afslører flere regelbrud hos PET

Tilsynet med Efterretningstjenesterne afslører i sin første årsrapport, at PET i flere tilfælde har overtrådt reglerne om behandling af personoplysninger.

I en række sager har Politiets Efterretningstjeneste (PET) brudt reglerne om behandling af personoplysninger.

Det konkluderer Tilsynet med Efterretningstjenesterne i sin første årsrapport, skriver Jyllands-Posten.

Tilsynet blev oprettet 1. januar 2014 og er et særligt kontrolorgan, der skal holde øje med, om PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) behandler oplysninger om personer i overensstemmelse med lovgivningen.

Tilsynet har dog ikke fået til opgave at kontrollere hverken efterretningstjenesternes brug af agenter, aflytning af telefoner eller overvågning af computere og e-mails.

Formanden for tilsynet, landsdommer Ulla Staal, oplyser til Jyllands-Posten, at rapporten konkluderer, at PET »i flere tilfælde« har overtrådt reglerne.

Det har tjenesten gjort ved enten ikke at overholde den overordnede slettefrist for behandling af personoplysninger eller ved at have beholdt oplysninger, selvom det ikke længere var nødvendigt.

Derudover har tilsynet modtaget 17 anmodninger fra borgere, der ville have undersøgt, om PET uberettiget behandlede oplysninger om dem. Det viste sig at være tilfældet i to af sagerne.

»Det er tankevækkende, at PET i to af 17 sager er gået ud over sine beføjelser på det område, som tilsynet har kompetence til at kontrollere. Hvordan er det så på de områder af tjenesternes arbejde, som tilsynet ikke kan kontrollere? Kan vi stole på tjenesterne, når de siger, at de overholder reglerne? Jeg bryder mig ikke om at tænke på det, hvis der sker lige så mange brud på reglerne på de områder, som tilsynet ikke kan kontrollere,« siger lektor på Roskilde Universitet Pernille Boye Koch, der har beskæftiget sig indgående med kontrol af efterretningstjenester, til Jyllands-Posten.

Enhedslisten er ikke med i den politiske aftale om Tilsynet med Efterretningstjenesterne, men de nye oplysninger får partiet til at foreslå, at tilsynets kontrol skal udvides til at omfatte alle dele af efterretningstjenesternes virksomhed.

SF bakker op om den øgede kontrol, mens Socialdemokraterne og Venstre erklærer sig åbne over for at se på, om det er vejen frem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.