Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nyt studie påviser massiv underbehandling af kolesterol

Otte ud af ti personer med forhøjet kolesteroltal får ikke den nødvendige medicin, viser nyt dansk studie.

København. Tusindvis af personer får ikke medicin mod deres forhøjede kolesteroltal - stik imod lægernes officielle anbefalinger.

Det viser et nyt studie, som professor Børge Nordestgaard og læge Anne Langsted har publiceret i det europæiske tidsskrift om hjerte-kar-sygdomme Atherosclerosis.

Det skriver Politiken lørdag.

For hver million borgere bliver 190.000 underbehandlet i forhold til de lægevidenskabelige guidelines. Omvendt bliver kun 1600 per million danskere overbehandlet, viser studiet ifølge Politiken.

Børge Nordestgaard undrer sig over, at der er så mange, der ikke følger "det bedste lægevidenskabelige grundlag og de faglige anbefalinger".

- Vi ved, at den kolesterolsænkende medicin nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdom med 30-50 procent. Alligevel kan vi se den her store underbehandling, siger han til Politiken.

Forskerne fulgte 92.000 personer over 35 år uden diabetes og hjerte-kar-sygdomme i perioden 2004-2014.

De undersøgte, hvor mange af dem der fik kolesterolsænkende medicin som forebyggende behandling - som anbefalet - på grund af en usund livsstil og for høje kolesteroltal.

22 procent af gruppen var i så stor risiko for at dø af hjertesygdom inden for ti år, at de ifølge anbefalingerne stort set alle burde tilbydes medicinsk behandling.

Alligevel fik 8 af 10 af dem ingen kolesterolsænkende medicin.

Resultatet viser en væsentlig underbehandling, mener professor Eva Prescott. Hun er formand for arbejdsgruppen for forebyggelse af hjertesygdom i Dansk Cardiologisk Selskab.

- Derfor har nogle mennesker en højere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom, end de burde have, og flere vil dø tidligere, end de behøvede, siger hun til Politiken.

Hvert år dør 12.063 danskere af hjerte-kar-sygdom, viser tal fra Hjerteforeningen. Hver fjerde dansker dør af en hjerte-kar-sygdom.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.