Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nyt mediestunt: »Demonstranter« blev trakteret med øl og snaps

Sidste år kørte DRs produktionsselskab utilfredse borgere til happening foran Vestre Landsret i Viborg. En af de involverede, som DR opsøgte, kræver nu optagelserne slettet.

Da retssagen mod EBH Bank i torsdags blev indledt ved Retten i Hjørring, var der solid medie-dækning – blandt andet havde et produktionsselskab, der var hyret af DR, arrangeret en demonstration med utilfredse borgere. Opmærksomheden blev endnu større, da den arrangerede demonstration fandt vej til TV Avisen. Her ankommer EBH Banks tidligere direktør, Finn Strier Poulsen, til retten.
Da retssagen mod EBH Bank i torsdags blev indledt ved Retten i Hjørring, var der solid medie-dækning – blandt andet havde et produktionsselskab, der var hyret af DR, arrangeret en demonstration med utilfredse borgere. Opmærksomheden blev endnu større, da den arrangerede demonstration fandt vej til TV Avisen. Her ankommer EBH Banks tidligere direktør, Finn Strier Poulsen, til retten.

DR har mindst en gang tidligere betalt produktionsselskabet Larm Film for at gennemføre en happening til brug for en dokumentarudsendelse om følgerne af bankkrisen. Da Vestre Landsret 26. november sidste år behandlede en udløber af EBH-bankkrakket, fragtede Larm Film på vegne af DR et antal borgere fra Fjerritslev i Nordjylland til retten i Viborg i en minibus. DRs mediestunt ved retten i Hjørring i sidste uge, som har rejst en mindre storm af kritik, var altså ikke den første af slagsen.

Ifølge professor, dr. jur Erik Werlauff, der er forsvarsadvokat for den tidligere formand for EBH Bank, Egon Korsbæk, fortalte en af Fjerritslev-borgerne ved DRs happening i Viborg, at DR indkøbte mad til borgerne på Fjerritslev Kro og stillede et langbord op uden for landsretten med mad, øl og snaps.

Efter retsmødet den pågældende dag indvilgede den tidligere bankformand, Egon Korsbæk, i at svare på spørgsmål fra de borgere, som DRs produktionsselskab havde bragt til Viborg.

»Da jeg kom ud fra retten, stak TV et kamera op i næsen på mig. Journalisten spurgte, om jeg ville svare på spørgsmål, og jeg svarede, at det ville jeg godt, men ikke for rullende kamera,« fortæller Egon Korsbæk.

Spørgsmålene fra borgerne lød ifølge Korsbæk og hans forsvarsadvokat, som om de var indstuderede. Da Egon Korsbæk havde svaret, ophørte diskussionen.

»De havde ikke fået indøvet flere replikker,« mener Erik Werlauff.

Erik Werlauff oplevede ligesom Egon Korsbæk DRs demonstration som »ubehagelig« og mener, at alle deltagere i en retshandling har krav på en fair behandling og retfærdighed rettergang.

»Hertil hører ikke nogle arrangerede demonstrationer,« siger Erik Werlauff.

Han tror ikke, at professionelle aktører som dommere og advokater bliver påvirket af en demonstration, men andre involverede som de tiltalte, vidner og tilhørere kan lade sig skræmme.

Den tidligere bankformand har nu i en mail til DRs ledelse krævet, at DRs optagelser med ham bliver slettet og altså i lighed med optagelserne fra Hjørring ikke anvendes. Egon Korsbæk undrer sig i øvrigt over, at DR fragtede Fjerritslev-borgerne til Viborg for at stille spørgsmål.

»Jeg færdes jo i lokalområdet til hverdag, og det er ikke sådan, at folk dér river hovedet af mig. De kan godt stille spørgsmål hjemme på gaden,« siger Egon Korsbæk, der også bemærker, at mange af de Fjerritslev-borgere, der var fragtet til Viborg, også deltog i den konstruerede demonstration i Hjørring i sidste uge.

DR var med hele vejen

Fra DRs produktionsselskab, Larm Film, bekræfter dokumetarprogrammets vært, Adam Dyrvig Tatt, at filmselskabet stillede med de samme borgere som deltog i Hjørring, og at DR betalte for kromad og snaps. Og han understreger, at DR har været med til at planlægge forløbet.

»DR har været klar over det her fra start, og vi har udviklet det i tæt samarbejde med DRs ledelse, og at vi skulle til Viborg og Hjørring. DRs ledelse har set hele forløbet fra Viborg. Det er en del af noget, der skulle have været meget større,« siger Adam Dyrvig Tatt.

Både han og direktøren for Larm Film, Søren Steen Jespersen, siger, at TV-programmerne skulle hjælpe vrede borgere med at få svar på deres spørgsmål.

»Vi finder på aktivistiske tiltag, som skal give borgerne luft for deres frustration,« siger Søren Steen Jespersen.

I modsætning til den konstruerede demonstration i Hjørring er mediestuntet i Viborg tilsyneladende ikke blevet anvendt i TV-nyhedsudsendelser efterfølgende. DRs nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, har tidligere oplyst, at DR ikke vil anvende billederne fra den arrangerede demonstration i Hjørring, men kunne i aftes ikke svare på, om DR også vil afstå fra at anvende optagelserne fra DRs frokostarrangement ved Vestre Landsret. Ulrik Haagerup, henviser til Gitte Rabøl, der er chef for DR Medier, som bestilte dokumentarprogrammerne hos Larm Film. Gitte Rabøl vendte ikke tilbage på Berlingskes henvendelser lørdag og søndag, men i TV Avisen fredag fastslog Ulrik Haagerup, at det »er i strid med DRs programpolitik og almindelig journalistisk anstændighed« at »iværksætte en demonstration foran en offentlig retsbygning«. Hvilket DR Medier altså alligevel har godkendt to gange.

Larm Film og DR Medier skal mødes i denne uge, og Larm Films direktør håber, at resten af den planlagte serie bliver sendt.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.