Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nyt liv på vej til gamle gadekær

Flere nye initiativer skal bringe tilgroede gadekær tilbage til fordums storhed. Gadekærene kan hjælpe med at håndtere fremtidens regnmængder.

ARKIVFOTO. Hornbæk Gadekær er groet godt til.
ARKIVFOTO. Hornbæk Gadekær er groet godt til.

Gadekæret med sine smukke åkander, kvækkende frøer og rappende ænder hører fortiden til. I landsbyer landet over er gadekær misligholdt og groet til, men om få år kan det se ganske anderledes ud.

Ifølge Kristeligt Dagblad barsles der med flere projekter, som skal genskabe de traditionelle gadekær, både lokalt og på landsplan. Blandt andet har Realdania bevilget 60 millioner kroner til projektet Klimaspring, der vil bruge gadekær som regnvandsbassiner i landsbyerne.

»Det afgørende er at få håndteret regnvandet bedre, og her har det gamle gadekær vist sig at være en rigtig god løsning, fordi det samtidig skaber bedre muligheder for naturlivet og kan fungere som et samlings- og oplevelsessted for borgerne,« siger konsulent Minna Nordahl Jørgensen fra Smith Innovation, der er sekretariat for projektet, til Kristeligt Dagblad.

»Interessen er derfor rigtig stor blandt kommunerne, så vi forventer en omfattende udbredelse af gadekæret – blot i en opdateret form og med andre funktioner end oprindeligt,« siger hun.

På det lokale plan vil Danmarks Naturfredningsforening rense så mange som muligt at de omkring 50 gadekær på Langeland, der næsten alle er groet til. Også her har man klimaet og de voksende mængder regnvand i baghovedet.

»Det har mange steder skabt problemer med at komme af med regnvandet, og her er en af løsningerne at bruge vandet aktivt til samtidig at skabe mere natur og livskvalitet i lokalmiljøet. Der er mange penge bundet i netop den slags tiltag for tiden, og derfor sker der noget,« siger naturplandirektør Michael Leth Jess fra Danmarks Naturfredningsforening.

ARKIVFOTO. Gadekæret i Blovstrød.
ARKIVFOTO. Gadekæret i Blovstrød.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.