Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nynazister udleveres til Tyskland

Justitsministeriet har besluttet at udlevere to nynazister til retsforfølgelse i Tyskland.

To nynazister, en dansk og en tysk statsborger, skal udleveres til retsforfølgelse i Tyskland.

De to har været varetægtsfængslet, sigtet for distribution af racistisk materiale i Tyskland, og i dag har Justitsministeriet givet grønt lys for at udlevere dem.

»Der er truffet beslutning om, at de pågældende skal udleveres til Tyskland,« siger Morten N. Jakobsen, souschef i Justitsministeriets internationale kontor.

Afgørelse kan prøves ved domstolene
Han vil ikke kommentere sagen yderligere, da de sigtede har mulighed for at få deres sag prøvet ved de danske domstole. Det skal de inden for tre dage beslutte, om de vil.

De to nynazister blev anholdt i slutningen af august af Nordsjællands Politi på anmodning af tysk politi, mistænkt for bl.a. via musikforlaget Celtic Noon at distribuere nynazistisk musik, som er blevet produceret i Australien.

I samarbejde med australske nynazister sigtes de for at have produceret titusinder af cd'er, som efterfølgende er sendt til Danmark og solgt.

Udlevering efter EU-regler
Tysk politi har i mange år efterforsket de to sigtedes aktiviteter.

Muligheden for at udlevere danske statsborgere til andre EU-lande stammer fra den europæiske arrestordre, som kom ind i dansk lov fra EU i 2003, og der er tidligere eksempler på, at Danmark har udleveret danskere til andre EU-lande.

Justitsministeriet underkendt
I december sidste år krævede USA en dansk kvinde fra Gentofte udleveret, sigtet for bl.a. at have smuglet og solgt ecstasy.

Her gav Justitsministeriet også tilladelse til at udlevere kvinden, men efterfølgende blev beslutningen ophævet med en afgørelse i retten i Lyngby, der slog fast, at det vil være uforeneligt med humanitære hensyn at udlevere kvinden til USA.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.