Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nye tal: Gymnasiet er stadig det klart mest populære valg blandt de unge

Gymnasiet er stadig det mest populære valg, når landets unge skal vælge uddannelse. Samtidig er faldet i søgningen til erhvervsuddannelserne stoppet.

På en lang række videregående uddannelser er frafaldet højt blandt nye studerende.De unge ved ofte ikke, hvad de går ind til, lyder det fra lærere og rektorer. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016)
På en lang række videregående uddannelser er frafaldet højt blandt nye studerende.De unge ved ofte ikke, hvad de går ind til, lyder det fra lærere og rektorer. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016)

Hvad skal du være, når du bliver stor? Landets unge vælger stadig i stor stil gymnasiet som første skridt på vejen til at komme nærmere et svar på det spørgsmål.

Ifølge en ny opgørelse fra Undervisningsministeriet har 74 procent af eleverne i 9. og 10. klasse valgt at søge mod gymnasiet, når de til sommer forlader grundskolen.  Et procentuelt tal, der er et mindre fald fra sidste år, hvor tallet var 74,3 procent.

Samtidig er faldet fra erhvervsuddannelserne tilsyneladende stoppet. Mens søgningen sidste år var 18,4 procent, er den dag i på 18,5 procent, viser tallene fra ministeriet.

Uddannelsen eux har igen i år oplevet en større søgning, hvor man får adgang til at læse videre. Sidste år udgjorde den gruppe af elever 27 procent af den samlede søgning til erhvervsuddannelserne. I år er det næsten hver tredje elev.

Samlet set er det 5 procent af alle elever, der forlader grundskolen, der søger en eux.

Grafik: Undervisningsministeriet
Grafik: Undervisningsministeriet

»Mange unge vælger gymnasiet, fordi de ønsker at være sikre på at kunne læse videre, men det er tydeligt, at flere og flere opdager, at det samme er muligt med eux, samtidig med at man har mulighed for at få et spændende faglært arbejde. Jeg så gerne, at flere valgte en erhvervsuddannelse. Derfor er det vigtigt, at de unge kender de mange muligheder, der følger med en erhvervsuddannelse, så de opdager, at den vej kan være noget for dem,« siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Som noget nyt har elever i 9. klasse i år også kunnet vælge hf. Tidligere har det kun været en mulighed for 10. klasseelever. Fra i år til sidste år er valget af hf steget fra 6,9 procent til 7,8 procent. Det skyldes ifølge Undervisningsministeriet hovedsageligt 9. klasseelevernes søgning mod hf.

Kurve: Undervisningsministeriet
Kurve: Undervisningsministeriet

Sammenlignet med sidste år har lidt flere 9. klasseelever valgt 10. klasse. I år gælder det 46,1 procent af eleverne i 9. klasse, mens det var 45,4 procent sidste år. Dog er det fortsat færre end mellem 2001-2015, hvor den laveste andel var knap 48 procent og den højeste omkring 60 procent.

Af de unge, der har sat krydset ved en gymnasial uddannelse, har 61,3 procent søgt stx, 19,6 procent har søgt hhx, 10,4 procent har valgt htx, mens 7,8 har ønsket hf.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.