Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nye svar på seks uløste mysterier om Blekingegadebanden

Blekingegadebande-medlemmerne Jan Weimann og Torkil Lauesen giver i bogen »Turning Money into Rebellion­« deres udlægning af seks ubesvarede mysterier om banden.

Forlagsdirektør og bagmanden for AKA - forløberen for Blekingegadebanden - Gotfred Appel i 1967.
Forlagsdirektør og bagmanden for AKA - forløberen for Blekingegadebanden - Gotfred Appel i 1967.

Jan Weimann og Torkil Lauesen tager i»Turning Money into Rebellion­« livtag med mysterier om Blekingegadebanden. Er deres udlægning korrekt?

På den ene side står den uimodsagt i bogen; på den anden side har de ingen grund til at lyve, fordi forældelsesfristerne er udløbet eller de implicerede - som i tilfældene Holger Jensen og Gotfred Appel - er døde.

1. Blekingegadebanden havde kontakt til Rote Armee Fraktion og terroristen Carlos?

Nej. Blekingegadebanden havde ikke kontakt til andre byguerillaer eller terrorister af den simple grund, at det var for farligt. RAFs medlemmer var åbenlyse lovbrydere og under jorden, Blekingegadebandens medlemmer gav den omvendt som lovlydige og levede over jorden.

2. Et medlem af banden, Holger Jensen, var med i planlægningen af Mogadishu-kapringen i 1977.

Det er højest »usandsynligt«. I 1977 faldt forløberen for banden, KAK, fra hinanden, og det tog hårdt på Holger Jensen. For det andet var han utrolig disciplineret og sådan en kapring passede ikke ind i strategien. For det tredje ville han på et eller anden tidspunkt have talt om det.

3. Blekingebanden havde kontakt til Danmarks Socialistiske Befrielseshær, som i 1980erne stod bag brandstiftelser.

»Det er nonsens«. Blekingegadebanden troede ikke på revolutionær virksomhed i Danmark. Danmark var tabt for revolutionen. En revolution skulle komme fra ulandene. Det var kernen i den såkaldte »snylterteori«, som den oprindelige ideolog, litteraturhistorikeren Gotfred Appel, udviklede.

4. Gotfred Appel kendte ikke noget til de røverier og andre kriminelle aktiviteter, som de unge medlemmer af hans bevægelse, KAK, stod bag.

»Om han kendte noget til dem? Han planlagde alting!« Da ulovlighederne begyndte, bestod KAK-ledelsen af tre personer, og han var lederen af de tre. Han bestemte alt.

5. Blekingegadebanden stod også bag gidseltagning af en bankdirektørfamilie i Glostrup i 1980.

»Politiet endte med at droppe den sag … Det er relativt ukompliceret: Vi gjorde det ikke.«

6. Banden foretog våbentyverier fra hær-depoter til brug for en revolution eller angreb i Danmark.

Nej, banden havde ingen interesse i Danmark - og våbentyverierne var »dumme«. Meningen var at smugle f.eks. missiler til PFLP. Men hvordan smugler man 32 missiler ind i Israel? Det endte med at blive »en hovedpine«, og de fleste våben forblev i lejligheden i Blekingegade i København..

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.