Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nye snyde-nummerplader bekymrer politiet

En teknisk nummerpladeskjuler fra USA er ved at ramme det danske marked. Færdselspolitiet og Sikker Trafik er bekymrede.

Forestil dig en bil der kører med 160 km/t på motorvejen. En fotovogn står klar i vejkanten, men lige inden bilen passerer trykker føreren på en knap, der får en sort skærm sænket udover sine nummerplader. Nummerpladerne er nu usynlige, og bilen kan derfor ikke genkendes.

Dette er ikke et eksempel fra en film, men fra den virkelige verden. I USA kan man nemlig købe »snyde-nummerpladerne«, der nu kan være på vej til Danmark, fordi producenten bag har åbnet for salg i Europa.

Det bekymrer Erik Mather, der er leder af færdselspolitiet ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi:

- Det er fuldstændig ulovligt, siger han.

Politi: Hold jer væk fra produktet

Erik Mather fortæller, at politiet dog intet kan stille op over for virksomheden, der sælger produktet, men at det er ulovligt for borgeren at benytte sig af det.

- Ifølge loven skal alle nummerplader være rene og synlige døgnet rundt. Det gælder også, selv om bilen står stille i en garage, siger han.

Erik Mather er bekymret for, at nogle borgere med forkerte hensigter vil benytte sig af produktet. Han håber dog på, at de fleste danskere holder sig langt væk fra snyde-nummerpladerne:

- Jeg går ud fra at alle med klare og gode intentioner holder sig langt væk fra det produkt, siger han.

Hvis nogle borgere dog alligevel vælger at benytte produktet til at snyde politiet, vil politiet give bøder på fra 1.000 kroner og opefter, hvis det bliver opdaget, forklarer Erik Mather.

Fartgale kan udnytte det

Anders Rosbo, direktør for Sikker Trafik, udtrykker også bekymring for den nye snyde-nummerplade. Han mener, at bilister herhjemme kan blive fristet til at snyde fartkontrollen og dermed kører stærkere.

- Nu hvor regeringen har firdobblet fartkontrollen på vejene fra 2013, er der jo større risiko for at blive taget af politiet. Nogle vil måske se det her som en smart måde at snyde fartkontrollen på og slippe for en bøde, siger han.

Men at snyde fartkontrollen er også ensbetydende med, at bilisten vil køre for stærkt, og det kan betyde flere ulykker.

- Jeg vil ikke afvise, at hvis dette produkt bliver solgt på det danske marked, så kan det skade den sikre trafik, siger Anders Rosbo.

Han tilføjer, at Sikker Trafik vil være med til at stoppe salget af snyde-nummerpladerne, hvis det bliver aktuelt.

Sådan virker snyde-nummerpladerne

Snyde-nummerpladerne er blevet produceret af den amerikanske virksomhed Intelliplate, der fremstiller nummerplade-skjulere til brug på bilmesser og udstillinger.

Intelliplate har dog skabt en ny teknisk nummerplade-skjuler, der let og enkelt kan installeres i alle biler. Produktet er bygget op omkring en elektrisk knap, der med et enkelt klik fra førersædet sænker en sort plade nedover nummerpladerne, mens man kører bil. Det nye tekniske produkt sælges både til virksomheder og private.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra virksomheden for at høre om intentionerne bag det nye produkt.

Artiklen er skrevet i samarbejde med journaliststuderende på Roskilde Universitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.