Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nye regler giver flere sager om tvangsadoption

Flere børn står til at blive bortadopteret uden deres forældres samtykke, efter nye regler er trådt i kraft.

Nye regler gør det lettere at tvangsfjerne børn. Bevisbyrden på myndighederne for at at »sandsynliggøre« at barnets forældre ikke vil komme til at spille nogen positiv rolle i barnets liv slækkes, før tvangsadoptionen kan foregå.
Nye regler gør det lettere at tvangsfjerne børn. Bevisbyrden på myndighederne for at at »sandsynliggøre« at barnets forældre ikke vil komme til at spille nogen positiv rolle i barnets liv slækkes, før tvangsadoptionen kan foregå.

København. Antallet af sager, hvor myndighederne forsøger at bortadoptere et barn mod forældrenes vilje, er stigende.

Det skriver Politiken onsdag.

Stigningen sker, efter at nye regler har gjort det lettere at slette familiebåndet mellem samfundets mest udsatte forældre og deres børn.

I løbet af seks år fra 2009 til 2015 blev 13 børn bortadopteret uden forældrenes samtykke. Men siden reglerne blev ændret i oktober 2015, er der rejst 17 sager om tvungen bortadoption.

Det viser nye tal fra Ankestyrelsen og Statsforvaltningen ifølge Politiken.

Mens det før skulle "bevises", at forældrene aldrig ville kunne tage sig af barnet, skal det nu "sandsynliggøres", at forældrene aldrig vil opnå evnen til at være forældre.

Det var den daværende SR-regering, der sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance ændrede reglerne i oktober 2015. Ændringen delte vandene både på Christiansborg og blandt organisationer.

Halvandet år efter er kritikken ikke forstummet.

- Det er et voldsomt indgreb, når man fjerner børn fra deres forældre permanent. For hvordan sandsynliggør man, at forældrene aldrig vil komme til at kunne spille en positiv rolle i barnets liv, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til avisen.

Omvendt glæder seniorkonsulent Bente Boserup fra Børns Vilkår sig over, at myndighederne forsøger at bortadoptere flere børn.

- Vi hører tit fra børn, der er i pleje, at de ikke føler, de har et sted, hvor de hører til og er usikre på, om de skal væk.

- Det betyder meget for adoptivbørn, at de er hos nogen, som har valgt at have dem, og som ikke får penge for at have dem, siger hun.

I fem af de 17 sager har Ankestyrelsen ikke ment, at der var grundlag for tvungen bortadoption. Flere af de resterende sager er stadig under behandling i Statsforvaltningen, mens Statsforvaltningens afgørelse i andre sager er indbragt for domstolene.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.