Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny trafiklysmodel bekymrer sygeplejersker og læger

Sundhedspersonalet er bekymret over ny målemodel for kvaliteten i sundhedsvæsenet. S vil evaluere modellen.

København: Fremover skal farverne rød, gul og grøn vise, hvordan kommuner og regioner lever op til de otte nye nationale sundhedsmål.

Det er godt med mål, men trafiklysmodellen indeholder en række risici, påpeger både læger og sygeplejersker. Trafiklysene er svære at sammenligne, lyder Lægeforeningens anke.

- Modellen tager således ikke højde for, at sygdomsbyrden ikke er den samme i alle dele af landet. Alene af den grund er det nærmest umuligt for nogle kommuner at få et grønt lys på visse indikatorer, siger formand Andreas Rudkjøbing i en pressemeddelelse.

Og den bekymring deles af Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd:

- Jeg har ikke tænkt mig at lægge mere vægt på det, end at det er en statusrapport, hvor man kan følge, om det går den rigtige eller forkerte vej, siger hun.

- Man skal have fokus på det løbende, daglige arbejde. Det er der, man reelt kan se, om det gør en forskel for patienterne.

De otte nye sundhedsmål, der blandt andet fokuserer på hurtig behandling, øget patientinddragelse og flere sunde leveår, er formuleret af regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.

Hvordan det går med de otte mål, bliver vurderet ud fra blandt andet ventetider, antal indlæggelser og tilfredshed blandt patienterne. Og det bifalder Grete Christensen:

- Det er fuldstændig rigtigt, at man har sådan nogle mål for øje - og ikke kun være fokuseret på økonomien. Det her suppleret med lokale mål er et rigtig godt redskab til at arbejde fokuseret med det, der betyder mest for patienterne og borgerne.

Hos Socialdemokraterne lytter sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen nøje til bekymringen over modellen:

- Jeg er glad for, at de otte nye mål er så simpelt formuleret, som de er, men der skal selvfølgelig kunne måles reelt på dem, siger han.

- Der er forskellige udgangspunkter, og derfor er det rigtig afgørende, at der kan måles og sammenlignes reelt på det. Jeg vil have et meget stærkt fokus rettet på den del af modellen.

- Det er nok sådan med alle nye modeller, at evalueringer og justeringer er nødvendige. Parterne må se, om de kan se sig selv i modellen, når der er gået et stykke tid.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.