Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny radiomast på Bornholm skal aflytte russerne

Forsvarets Efterretningstjeneste vil bygge en 85 meter høj mast, der kan opfange russisk radiokommunikation.

Ruslands ageren på Krim-halvøen i Ukraine, samt i Syrien har genoplivet behovet for at holde øje med stormagten i øst. Her ses den russiske præsident Vladimir Pution ved en ceremoni i Yalta på Krim. / AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ
Ruslands ageren på Krim-halvøen i Ukraine, samt i Syrien har genoplivet behovet for at holde øje med stormagten i øst. Her ses den russiske præsident Vladimir Pution ved en ceremoni i Yalta på Krim. / AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ

København. Det er blot fire år siden, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lukkede lytteanlægget ved Dueodde på Bornholm, hvorfra man siden starten af 1960'erne holdt øje med russernes radiokommunikation.

Men nu er et nyt tilsvarende anlæg på vej til at blive opført på klippeøen, skriver Politiken.

FE vil bygge en 85 meter høj mast i Østermarie, som kan bruges til at opfange radiosignaler i Østersøen og et stykke ind i Rusland.

Allerede i marts blev landzonetilladelsen til opførelsen af det nye tårn givet.

Efterretningstjenestens chef, Lars Findsen, har ikke meget at sige til Politikens historie.

- Men jeg vil dog sige, at tiltaget vil styrke FE's evne til at rapportere om Ruslands hensigter over for Danmark, herunder om Ruslands militære ambitioner i dansk nærområde, siger han.

Det er Ruslands ageren på Krim-halvøen, i Ukraine samt i Syrien, der har genoplivet behovet for at holde øje med stormagten i øst.

For få år siden var analysen ellers, at den russiske trussel var aftaget stærkt sammenlignet med koldkrigsårene. Men det billede er altså ændret nu.

På Bornholm har planerne om det nye anlæg medført protester og forsøg på at ændre placeringen, dog uden held.

Den tidligere lyttepost på Dueodde er i dag indrettet som oplevelsescenter under navnet Bornholmertårnet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.