Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny PET-kontrol bygger på tilfældigheder

Et bredt flertal i Folketinget er ved at vedtage en lov for kontrol med Politiets Efterretningstjeneste, som bygger på, at ulovlige aflytninger opdages ved et tilfælde.

Morten Bødskov, justitsminister.
Morten Bødskov, justitsminister.

Den fremtidige kontrol med Politiets Efterretningstjeneste (PET) er så skrøbelig, at ulovlige aflytninger af borgerne kun vil blive opdaget af det nye PET-tilsyn ved »en tilfældighed«, erkender justitsminister Morten Bødskov (S).

Et bredt flertal på Christiansborg har ellers betonet, at den nye lov for PET vil medføre markant øget kontrol. Men i et interview om den nye PET-lov medgiver justitsministeren, at tilsynet med f.eks. de såkaldte tvangsindgreb som mobilaflytning og overvågning ikke bliver så effektivt som i vores nabolande.

Tilkendegivelsen kommer, efter at Berlingske søndag afdækkede en række tilfælde, hvor den nye PET-lov ikke vil sikre reel kontrol med PET. I Norge har kontrolmyndigheder eksempelvis afsløret, hvordan den norske efterretningstjeneste fortsatte en aflytning, selv om domstolene havde sagt nej. Lovbruddet blev afdækket af det norske tilsyn, som også kontrollerer tvangsindgreb som aflytning.

På spørgsmålet om, hvem der skal afsløre et lignende tilfælde i Danmark, svarer Morten Bødskov:

»Det er rigtigt, at det nye tilsyn ikke skal tjekke det. Men der er domstolskontrol til at godkende aflytningen og intern kontrol i PET. Noget af det nye er, at hvis det nye tilsyn falder over brud på loven - altså ved en tilfældighed - har tilsynet mulighed for at spørge ind til det og underrette rette myndighed.«

Altså hvis ulovligheden bliver fundet rent tilfældigt?

»Som led i tilsynets almindelige arbejde, ja.«

Hvordan kan du som justitsminister tillade, at vi opbygger en kontrol med PETs tvangsindgreb, herunder aflytning, som bygger på tilfældigheder?

»Jeg har tillid til, at PET holder sig inden for rammerne af de kendelser, PET får ved vores domstole.«

Seks partier står bag den nye PET-lov, som fremsættes i Folketinget den 27. februar. Flere eksperter har kritiseret loven for at være for slap og har fremhævet det paradoksale i, at loven, som skal skabe øget kontrol med PET, udløser flere penge til PET end til det nye PET-tilsyn.

Professor i straffeproces ved Københavns Universitet Eva Smith understreger, at vi - som med det almindelige politi - er nødt til at have tillid til, at PET overholder loven.

»Men vi ser tilfælde på det modsatte i udlandet, så hvorfor skulle det ikke ske herhjemme? Det er tydeligt, at vores kontrol ikke bliver lige så effektiv som i vores nabolande. Det er skuffende, at vi nu laver en lov, men ikke sørger for, at den bliver mere gennemgribende,« siger Eva Smith.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.