Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny lov skal forbyde frisører at gå i stiletter

Frisører skal ikke længere have lov til at gå med høje hæle eller smykker, når de er på arbejde. Det er kravet i et nyt udspil, som skal til videre behandling i EU-Kommissionen.

Når du fremover træder ind i din lokale frisørsalon, vil du blive mødt af din frisør iført fodformede sandaler og uden ur og glimtende smykker. Det er i hvert fald fremtiden, hvis EU stemmer ja til et nyt direktiv, som EU Coiffure, en organisation for de europæiske frisørarbejdsgivere, og UNI Hair and Beauty, en sammenslutning for europæiske frisører, står bag.

Et helbreds- og sikkerhedsreglement skal påbyde frisører at have skridsikre såler på deres sko samt forbyde dem at bære vielsesring, ur og andre smykker, når de er på job. Det fortæller hollandske Robert Vos, som er generalsekretær i EU Coiffure - en af initiativtagerne til aftalen.

En af reglerne i aftalen er, at frisørerne skal bære passende tøj på arbejde, i særdeleshed skridsikre sko. Gulvet i frisørsaloner kan meget nemt blive vådt og glat, så derfor skal skoene være skridsikre. Du kan meget nemt falde, når du går med høje hæle på et glat underlag, siger han. Men det er ikke ulykker på området, der ligger til grund for, at alle frisører nu skal gå i skridsikre sko.

 - Vi har mig bekendt ikke haft nogen tilfælde med frisører, der er gledet, men vi laver reglerne, fordi det er normalt at have regler for, hvad du skal have på af fodtøj, når du arbejder på et vådt underlag, siger generalsekretæren.

Robert Vos mener dog ikke, at der er mange frisører, der vil skulle ændre vaner på grund af den nye lov:

 - Jeg kender ikke mange frisører, som går i høje hæle. Det ville heller ikke være logisk, for det at arbejde i en frisørsalon er ikke godt for din ryg og dine muskler. Så det vil ikke være nemt for dig overhovedet at arbejde i høje hæle.

Gem guldet i smykkeskrinet

Også frisørernes eventuelle pyntetrang må stilles i bero på jobbet. Hvis det står til generalsekretæren, skal frisørerne i fremtiden tage deres smykker af, når de møder på arbejde.

 - Smykker skal ikke bæres på hænder eller arme på arbejde, fordi huden nedenunder dem er særligt udsat for sygdomme som resultat af kontakt med kemikalier, siger han og fortsætter:

 - Når du arbejder som frisør er dine hænder tit i kontakt med vand, og vandet bliver inden under din ring.

Så der er nem tilgang af mange mulige kemikalier, og det er nemmere for kemikalierne at komme ind i huden, når den er våd. Brancheorganisationerne vil underskrive aftalen i løbet af april, hvorefter den vil blive sendt til afstemning i Bruxelles.

- Vi vil gerne have fastlagt nogle basale regler i frisørsalonerne, så vi sikrer frisørernes helbredsmæssige vilkår på arbejdet. Det er intentionen bag aftalen, forklarer Robert Vos.

Hvis der bliver stemt for aftalen, vil det blive et direktiv, hvilket vil sige, at reglerne skal gælde for alle lande i Europa – også i Danmark.

Artiklen er skrevet i samarbejde med journalistuddannelsen på Roskilde Universitet.

Er det fint, at EU griber ind på dette område? Deltag i debatten nedenfor.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.