Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny liste: Disse syge kan få hurtig hjælp

Regionerne er klar med liste over de sygdomme, der stadig kan få hurtig behandling inden for én måned. Andre syge må vente to måneder.

ARKIVFOTO 2010 af læge.
ARKIVFOTO 2010 af læge.

Hvis du har en menisk-skade, vil du blive tilbudt en operation inden for én måned - men kun hvis dit knæ er "aflåst" som følge af skaden, eller du stort set ikke kan bevæge dig. Står det ikke slemt til, må du vente to måneder.

Langt de fleste syge børn kan regne med at få hjælp inden for én måned. Men hvis det handler om høfeber eller børneeksem, kommer det til at vare to måneder, før den lille kan få hjælp på sygehuset.

Det fremgår af den liste, som regionerne nu fremlægger for at støtte deres læger til at sortere i patienterne, når den nye behandlingsgaranti træder i kraft til årsskiftet.

Læs også: Se listen her

Hidtil har alle patienter, der har brug for planlagte ikke-akutte behandlinger, haft krav på at blive sendt på privathospital på det offentliges regning, hvis ventetiden på de offentlige sygehuse oversteg én måned.

Differentieret garanti

Fremover bliver der tale om en såkaldt differentieret garanti, så nogen patienter godt kan vente to måneder, og det bliver lægen, som skal træffe den endelige beslutning om, hvilke patienter der hører til i den ene eller anden kategori.

Overordnet har sundhedsministeriet udstukket nogle pejlemærker for, hvem der fortsat skal tilbydes den hurtige behandling inden for én måned. Det handler om de alvorligere tilfælde, hvor patienten f.eks. har "daglige og stærke smerter", "svære funktionsnedsættelser" og udsigten til helbredelse forringes, hvis det trækker ud med at blive behandlet.

Læs også: Se listen her

Det er de pejlemærker, som regionerne nu har udmøntet i en konkret prioritering af de enkelte sygdomme, som fremgår af denne liste.

Sundhedsministeriet har ellers været skeptisk overfor at lave en decideret liste, bl.a. med det argument at den vil kunne opfattes som "stigmatiserende for visse sygdomsgrupper". Men regionerne har presset på for at få listen for at "formål at understøtte en ensartet praksis og ligebehandling af borgerne i hele landet".

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.