Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny emballage skal stoppe madspild

Kan en justering af indpakningen være med til at forhindre, at omkring en femtedel af danskernes mad havner i skraldespandene? Det skal et nyt forsøg finde svar på.

Emballagen kan være med til at stoppe madspild.
Emballagen kan være med til at stoppe madspild.

Det er langt fra alle de leverpostejer, skæreoste og syltede agurker, vi slæber med hjem fra supermarkederne, der havner på vores middagsborde. Omkring en femtedel af de fødevarer, danskerne køber, bliver smidt i skraldespanden, og nu vil forskere undersøge, om emballagen spiller en rolle.

Bag forsøget står Teknologisk Institut, som sammen med Coop og en række fødevare-, maskin- og emballageproducenter vil eksperimentere med indpakning, der sikrer, at fødevarerne bliver spist, for eksempel ved at pakke maden ind i måltidsegnede størrelser. Blandt andet vil man lave emballage, der tilgodeser de mange forbrugere, som bor alene.

»Emballagen anses af mange for at være en stor belastning for miljøet, men emballagens påvirkning af miljøet er minimal i forhold til, at den rent faktisk forlænger holdbarheden af fødevarerne,« siger konsulent Maria Kisbæk fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

»Vi vil gå skridtet videre og justere emballagerne, så de passer bedre med forbrugsmønstrene. Derved kan forbrugerne reelt udnytte fødevarerne i emballagen bedre, så de må smide mindre ud,« siger hun.

Hos Coop håber man, at ny og bedre indpakning vil kunne reducere madspildet med 10 procent.

»Men vi arbejder på mange fronter for at reducere madspildet og derfor er vi glade for at være en del af et projekt der skaber ny innovation på emballager, så vi kan hjælpe forbrugerne med at reducere deres spild,« siger Signe D. Frese, programchef for miljø og klima i Coop.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, der er tilknyttet forsøget som rådgiver, har store forventninger til den nye emballage.

»Svenske undersøgelser viser, at netop intelligent fødevareemballage kan være med til at mindske madspild. Der skal tænkes på emballageoptimering, så man både mindsker madspildet og samtidigt ikke bidrager med unødig emballage,« siger stifter Selina Juul

De første nye emballager skal testes i løbet af 2014.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.