Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny DSB-sag: Brugte 109 millioner uden tilladelse

DSB har brugt 109 millioner kroner, som de ikke havde tilladelse fra Transportministeriet og Folketinget til at bruge.

DSB modtager cirka 2,25 milliarder kroner fra italienske Ansaldobreda som kompensation for det italienske selskabs særdeles mangelfulde leverance af de skandaleramte IC4-tog. DSB er blevet pålagt at bruge pengene til at sikre, at IC4- og de særlige IC2-tog kommer op at køre og får en sikker drift i hele landet. Men stik imod anvisningerne har DSB anvendt 109 millioner kroner på et særligt »rettidighedsarbejde«, som skal styrke togdriften generelt i Danmark. Det skriver Bt.dk.

Flere trafikordførere er forargede over, at DSB ikke kan følge en klar aftale.

- Det kan være nok så fint at sikre driften andre steder i landet, men de penge skal anvendes til, at IC4-togene skal fungere. Det er meget problematisk, at de ikke anvendes til det, siger Venstres trafikordfører Martin Geertsen (V).

Han har stillet spørgsmål til transportminister Henrik Dam Kristensen (S) om sagen. Ministeren har 22. november svaret, at Transportministeriet har måtte indskærpe overfor DSB, at pengene er brugt uden hjemmel, og at det ikke skal ske fremover.

DSBs ureglementerede brug af de 109 millioner kroner fremgår af dette skriftlige svar til Martin Geertsen:

- Kan man så stole på DSB? Det kan man som politiker godt spørge sig selv om. De toge skal fungere, så pengene skal ikke bruges på alt muligt andet.

Sagen kommer i kølvandet på sagen om DSBs meget dårlige økonomi, som nu er i så elendig en forfatning, at DSB angiveligt ikke kan låne penge selv, uden at den danske stat garanterer for beløbet.

Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested (Ø) er også vred over, at DSB ikke har brugt pengene efter hensigten.

- Det er bekymrende, at de bruger pengene på noget helt andet, end de var tiltænkt. De to ting har ikke noget med hinanden at gøre, siger han.

DSB oplyser, at koncernen har taget ministerens svar til efterretning, men uddyber ikke nærmere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.