Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny behandling kan sætte aggressive kræftformer til vægs

Kræftens gåde er langtfra løst. Men såkaldt immunterapi er i færd med at revolutionere kræftbehandlingen.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

København: Med en ny behandling udført som forsøg er det lykkedes at holde otte ud af ti patienter med modermærkekræft, der har spredt sig til for eksempel leveren, i live i to år efter behandlingen.

Til sammenligning lever kun få procent med modermærkekræft i samme tidsrum, hvis de ikke behandles. Mens omkring ti procent overlever med kemoterapi, skriver Jyllands-Posten.

Overlæge Henrik Schmidt, Aarhus Universitetshospital, håber, at han hurtigt kan komme i gang med behandlingen, der er den seneste udvikling inden for immunterapi, der går ud på at lære kroppen selv at slå kræften ihjel.

- Vi er længst med immunterapien inden for modermærkekræft, men vi ser, at det også virker ved en række andre kræfttyper.

- Vi er kun lige i begyndelsen, og immunterapi kan i fremtiden blive den foretrukne behandlingstype på en række kræfttyper i stedet for kemoterapi. Det er simpelthen mere effektivt og med færre bivirkninger, siger Henrik Schmidt til Jyllands-Posten.

Den nye behandling er en kombination af såkaldte antistoffer, der føres ind i blodet. Behandlingen er godkendt i USA og ventes at blive godkendt i Danmark i løbet af få måneder.

Behandlingen med de to antistoffer er blot en af flere typer immunterapi, der på få år er stormet frem.

På Herlev Hospital har man gode erfaringer med at behandle patienter, der ellers nærmest er opgivet af lægerne, med en anden type immunterapi, såkaldt T-celleterapi.

Mere end en tredjedel af de patienter, som fra 2009 til 2014 modtog behandling, lever stadig.

- Det skal man sammenligne med en overlevelsesprocent på nærmest ingenting, siger læge Troels Holz Borch, Herlev Hospital, til Jyllands-Posten.

Kræftens Bekæmpelse er heller ikke i tvivl om immunterapiens effekt.

- Vi ser immunterapi som et paradigmeskift i behandlingen af kræft, siger lægefaglig sekretær Jens Oluf Bruun Pedersen til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.