Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny app giver dig mulighed for at frede dit yndlingstræ

Naturstyrelsen vil gerne bevare store gamle træer. Danskerne kan med ny app være med til at frede træer.

Arkivfoto. Naturstyrelsen vil gerne bevare store gamle træer. Danskerne kan med ny app være med til at frede træer.
Arkivfoto. Naturstyrelsen vil gerne bevare store gamle træer. Danskerne kan med ny app være med til at frede træer.

Hvis du kender et gammelt træ i en af de danske statsskove, som du ikke ønsker fældet, så kan du nu ønske om at få det fredet med en ny app.

Naturstyrelsen er efter nogle år med pilotprojekter og test klar med appen »Livstræ«, som gør, at danskerne med telefonen i hånden kan udpege træer i skoven, som de mener, bør fredes.

Det kan eksempelvis være et gammelt egetræ, forklarer Mogens Krog, der er projektleder i Naturstyrelsen.

»Det er en direkte måde at blive involveret i at finde træer, som kan blive stående til, de bliver meget gamle. Det kan være en inspiration til skovturen.«

»Vi er glade for træer, som har noget kvalitet for fugle, insekter og svampe, så hvis man kan se mos eller svampe på træerne, så er træerne interessante,« siger han.

I den nye app kan man markere træets placering, tage fotos af træet og oplyse om træets udseende. Herefter vurderes det af Naturstyrelsen. Bliver det bevaret, får det et metalskilt, så man kan se, at det er fredet.

Indtil videre er omkring 200 til 300 træer blevet fredet som såkaldte livstræer, men der skal fredes mange flere.

I alt skal der udpeges 500.000 livstræer over en årrække, hvilket svarer til, at der skal fredes fem træer per hektar dansk statsskov.

Mogens Krog forklarer dog, at det kan tage mange år, før man når så langt. Det skyldes, at flere danske skove stadig er unge og ikke har gamle træer, som kan fredes.

Naturstyrelsen begyndte allerede jagten på de gamle træer i 2014.

Der er nemlig ikke mange træer i de danske skove, da Danmark for 200 år siden kun var dækket af to procent skov, mens skove i dag dækker 14 procent af Danmarks areal.

I de gamle træer bor mange truede flagermus, insekter og svampe, og derfor er de gamle træer vigtige at bevare, understreger Mogens Krog.

»Det vil berige vores skove, og vi synes, at det er meget rimeligt, at almindelige mennesker har mulighed for at pege på træer, som kan styrke og berige naturen i skoven,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.