Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu styrkes kampen mod madspild over hele kloden

Ny målemanual skal begrænse vores enorme madspild. En tredjedel af alle madvarer rådner eller smides ud.

22. februar åbnede Folkekirkens Nødhjælp et supermarked med overskudsmad. Wefood drives af frivillige, og overskuddet skal hjælpe verdens fattigste. Scanpix/Glyn Kirk
22. februar åbnede Folkekirkens Nødhjælp et supermarked med overskudsmad. Wefood drives af frivillige, og overskuddet skal hjælpe verdens fattigste. Scanpix/Glyn Kirk

Selv om over 800 millioner mennesker må gå sultne i seng hver dag, går en tredjedel af verdens fødevareproduktion tabt eller smides ud.

Så stort er fødevarespildet, at det koster 940 milliarder dollar hvert eneste år - svarende til syv gange verdens samlede ulandsbistand. Den mad, der går tabt på vej fra marken til markedet eller smides ud, kræver et areal svarende til hele Kinas til dyrkningen.

Men nu skal madspild måles og vejes, så virksomheder og regeringer kan sætte kampen mod spildet ind for fuld styrke, bekendtgør udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag på konferencen Global Green Growth Forum (3GF) i København.

- Hvad der kan måles, kan håndteres. En ny international standard for måling af tab og spild af mad er nu en realitet, siger Kristian Jensen, som på et pressemøde præsenterer en ny protokol med retningslinjer for, hvordan man registrerer og måler madspild.

Manualen, der nu skal gøre det muligt at kortlægge spildet, består af 162 sider, som fastsætter standarder og målemetoder.

Protokollen er et reelt gennembrud, siger Andrew Steer, formand for World Resources Institute, fordi man nu både kan måle madspildets omfang, og ikke mindst hvor det sker.

- Der er ganske enkelt ingen grund til, at så meget mad skal tabes eller spildes. Det er en skændsel. Nu har vi et magtfuldt nyt redskab, der vil hjælpe regeringer og virksomheder med at spare penge, skåne ressourcer og sikre, at flere mennesker får den mad, de har brug for, siger Andrew Steer.

Tanken om den ny manual mod madspild opstod på 3GF-mødet i 2013. En række internationale organisationer har været med i arbejdet. Heriblandt World Resources Institute, FN's Fødevareorganisation FAO, FN's Miljøprogram (UNEP) og EU med projektet Fusions.

3GF er stiftet på dansk initiativ i 2011 og betegnes som en international platform, der skal fremme offentlige/private partnerskaber for at skabe bæredygtig udvikling i verden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.