Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Nu skifter vi kyllingen ud med blomkål«

Der bliver ofte lavet mad uden kød hos Jannie og Jesper Stibolt Holmgaard. Hver mandag er en fast kødfri dag, men nogle gange bliver en dag til flere i familien, hvor der både er vegetarer og dem, som ikke vil undvære kød.

Danskerne spiser mindre kød. Det gælder også familien Holmgaard i Greve. Fra venstre: Jalte, Jannie, Jasmin, Jesper og Jonas.
Danskerne spiser mindre kød. Det gælder også familien Holmgaard i Greve. Fra venstre: Jalte, Jannie, Jasmin, Jesper og Jonas.

»Hvor er kyllingen?«

Familien er i gang med aftenens mad­lavning. Der bliver skrællet gulerødder, hakket løg og skåret blomkål. Menuen står på den indiske ret butter chicken, men tiårige Jasmin undrer sig lidt. Hvor er kyllingen?

»Det her er din kylling,« siger hendes mor, Jannie Stibolt Holmgaard, og viser hende blomkålsstykkerne på skærebrættet.

Nå ja, virker det, som om hun tænker. Mandag er familiens faste kødfrie dag. I et års tid har de fulgt opfordringen fra Meat Free Monday – en verdensomspændende organisation startet af sangeren Paul McCartney og hans familie.

Eller det vil sige den ene del af familien gør. For Jesper Stibolt Holmgaard og de to yngste børn, Jalte og Jasmin, følger opfordringen og har en kødfri dag om ugen, men Jannie og den ældste søn, Jonas, er vegetarer på fuld tid.

Familien er nogle af de danskere, som bevidst har valgt at spise mindre kød. Jannie tog valget fra den ene dag til den anden, mens Jesper fulgte med ved at indføre Meat Free Mondays.

»Jeg kan huske, vi talte om, at det ikke skulle gå ud over familien. Jannie ville ikke tvinge os med i det, for det havde jeg slet ikke lyst til på det tidspunkt. Men selvfølgelig skulle hun have lov til det. Så måtte jeg stå for det kød, som vi andre skulle have,« fortæller Jesper.

Nye yndlingsretter

Selv om Jesper altid har været glad for kød, er flere vegetariske retter blevet nogle af familiens yndlingsretter. Det betyder, at der sagtens kan blive uger med tre eller fire kødfrie dage, eftersom familien også indeholder et par vegetarer. Jannie har nemlig flere grunde til at vælge kødet fra.

»I virkeligheden tror jeg, det handler om en søgen efter at være sund nok. Kød har aldrig rigtigt sagt mig noget, men det ligger bare i vores kultur, at det indgår i mad­lavningen,« siger hun.

»Og så kan jeg godt lide denne her tanke om, at miljøet er vigtigt. Det kom bag på mig, hvor meget kødindustrien forurener. Så vi prøver at prioritere det, så meget vi kan for at gøre vores lille bidrag.«

For Jesper handler det også om de skrækhistorier, han hører i offentligheden om dårlig dyrevelfærd.

»Der går ikke mange dage, hvor man ikke hører om, at nogle svin har det dårligt, eller der er for meget penicillin i landbruget. Det er vigtigt at kunne bidrage til, at dyrene har ordentlige forhold,« siger han.

»Nu køber jeg stort set kun økologisk. Det bliver en smule dyrere, men så må jeg skære ned på portionerne. Så bliver det måske en lille bøf i stedet for to store, men jeg savner det ikke.«

Selv om familien skal have en ekstra pande i gang, når der både skal laves en wokret med og uden kylling, synes de ikke, det er besværligt. Tværtimod mener Jesper faktisk, at man skal lede efter det besværlige. De er begge enige om, at det er blevet lettere at købe ind, fordi der er kommet flere vegetariske erstatninger til kød.

Ingen kompromiser

Inden familien begyndte at skære ned på deres kødforbrug, tænkte de ikke særligt meget over, hvilke retter der også kunne laves uden kød.

»Vi har haft mange overraskende oplevelser. Nu skifter vi kyllingen ud med blomkål, fordi vi har fundet ud af, at det smager lige så godt,« fortæller hun.

Jannie kan godt finde på at spise fisk, så på en måde er det lidt snyd, når hun siger, at hun er vegetar, fortæller hun. Men omvendt forsøger hun også at leve mere vegansk og har skiftet mælken ud med sojamælk. Men hun lever ikke fuldkommen efter det, for det skal ikke blive besværligt i hverdagen. Det er Jesper enig i.

»Jeg er egentlig ret heldig. Jeg skal ikke gå på kompromis med noget, fordi jeg ikke kan tåle det eller lignende. Jeg har en kødfri dag, herregud, det kan alle da klare,« siger han.

Hverken han eller Jannie kan mærke den store forskel i kroppen. Men efter at Jannie er begyndt at være vegetar, synes hun alligevel, at hun har fået mere energi. Familien er taknemmelige for, at de ikke har kræsne børn, for så havde det været sværere at få dem til at smage en masse nye ting, tror de.

»Dengang vi fortalte dem, at vi ville indføre Meat Free Mondays, sagde de selv­følgelig »øv« og »det tror jeg ikke, at jeg kan klare«, men så prøvede jeg alligevel, og de spiser det jo,« fortæller Jannie.

14-årige Jalte er heller ikke utilfreds med familiens ordning længere.

»Det er helt fint. Så længe det smager godt.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.