Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu skal transkønnede gennem udredning for at få bryster

Sundhedsstyrelsen har strammet sin vejledning om behandling af transkønnede, så der nu skal længere udredninger til eksempelvis at få lavet bryster, hvis man er født som mand.

Førhen kunne enhver få lavet bryster uden først at blive udredt af en psykiater, men en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen slår fast, at det fremover er forbudt for transkønnede at få lavet bryster uden først at have været igennem udredningen, skriver Jyllands-Posten.

Det møder kritik fra Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle, og transpersoner, LGBT Danmark, samt organisationen Sex og Samfund.

»Vejledningen er klart en stramning af reglerne, der i endnu højere grad end tidligere fratager individet råderetten over egen krop. Det er problematisk, at man som transkønnet kan stå med et ønske om at ændre sin krop, men kan risikere ikke at få lov,« siger formanden for Sex og Samfund, Bjarke Oxlund, til Jyllands Posten.

Brystoperation er ikke det eneste punkt, hvor den nye vejledning fra Sundhedsstyrelsen har skærpet reglerne. Nu kan man først få hormoner efter et længere udrednings- og observationsforløb, i stedet for enkelte samtaler.

Samtidig skal man også have levet som det modsatte køn i et halvt år, før man kan gå i gang med hormonbehandling eller få ordnet sine bryster. Men hvad betyder det, spørger Bjarke Oxlund. Skal man have gået med sminke og kjole for at have »levet som en kvinde?«

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm understreger over for Jyllands-Posten, at den nye vejledning er til for at være helt sikker på, at folk er afklarede med det valg, de træffer - fordi det kan være umuligt at gøre om.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.