Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu skal Støjbergs treårsregel stå sin prøve i landsretten

Tre år er for lang tid at vente på familiesammenføring og i strid med menneskerettighederne, mener syrisk mand

Inger Støjberg, arkiv.
Inger Støjberg, arkiv.

København. Tre år skal personer med midlertidig beskyttelse vente, før at de kan søge om at få deres familie til landet.

Det blev indført med udlændingeminister Inger Støjbergs (V) stramning nummer 27 på udlændingeområdet sidste år.

Tirsdag skal Østre Landsret vurdere, om reglen er strid med menneskerettighederne.

Det mener advokat Christian Dahlager, at den er. Han har lagt sag an mod Udlændingenævnet på vegne af en 57-årig syrisk mand.

- Sagen er et opgør med de stramninger, som regeringen har indført altså lovligheden af regeringens stramninger.

- Hvor langt kan man rykke de menneskeretlige standarder især i forhold til flygtninge? Det er det, sagen drejer sig om, forklarer Christian Dahlager.

Den 57-årige mand arbejdede som læge i Syrien, hvor han havde sin egen praksis. Men på grund af krigen flygtede han og kom til Danmark i januar 2015.

Kort tid efter fik han asyl og vil nu gerne have sin kone, som stadig befinder sig i Syrien, til landet. De har været gift i godt 26 år.

Regeringens stramning blev gennemført ved et flertal i Folketinget i januar 2016. Derfor er spørgsmålet også, hvor langt domstolene så kan gå.

- Kan de underkende sådan en lovgivning? Det er sådan set det, jeg beder om, siger Christian Dahlager.

Institut for Menneskerettigheder er også trådt i sagen til støtte for den 57-årige syrer. Da stramningen blev gennemført sidste år, lavede instituttet et høringssvar.

- Der kunne vi se, at der er praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der siger, at flygtninges ret til familiesammenføring skal gennemføres hurtigt, siger direktør Jonas Christoffersen.

Han mener, at det giver sig selv, at tre års ventetid ikke kan betegnes som "hurtigt".

- Derfor mener vi, at det er i strid med deres menneskerettigheder, at man holder dem adskilt i op til tre år eller længere, siger direktøren.

Der er afsat en retsdag til sagen. Dommen forventes dog først om tidligst fire uger. Ud over sagen, der begynder i Østre Landsret, har Christian Dahlager fire andre sager, der drejer sig om det samme.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.