Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu siger Fredensborg farvel til sin prins

Folk i tusindvis er mødt op i Fredensborg for at sende prins Henrik godt af sted på hans sidste rejse fra Nordsjælland til bisættelse i København.

Dronning Margrethe og resten af Kongefamilien ser på, mens prins Henriks båre bliver båret ud i rustvognen.
Dronning Margrethe og resten af Kongefamilien ser på, mens prins Henriks båre bliver båret ud i rustvognen.

Langs Slotsgade vajede flagene på halv, og solen tittede forsigtigt frem på en ellers råkold februar-dag, da tusindevis af danskere torsdag formiddag mødte op ved Fredensborg Slot for at tage afsked og  overvære prins Henriks båre blive kørt mod Amalienborg.

For mange handlede det om at vise deres respekt for prinsen og familien, og for mange var det også en anledning til at genbesøge deres egne særlige prins Henrik-øjeblikke, hvor de havde været tæt på den udadvendte og snakkesalige prins.

Sådan var det for Kirsten Sparre fra Fredensborg, der var mødt op ved slottet med sin frysende dværgpincher Anna – og hvis forgænger faktisk hed Hénri – for at overvære starten på prinsens sidste rejse.

Hun havde således flere gange mødt prinsen under gåture ved Esrum Sø i slottes baghave. Hér vekslede de gerne et par ord.

Èn gang handlede det om dårlige rygge, som begge led af, og efterfølgende spurgte prinsen hende altid om, hvordan det nu gik med hendes ryg.

»Sådan var han bare.  Jeg holdt meget af prinsen. Han var et fantastisk menneske. Derfor vil jeg også se, når vognen med ham kører ud og følge ham til det sidste. Det fortjener han og Dronningen,« sagde Kirsten Sparre.

Folk er mødt talstærkt frem for at sende prins Henrik af sted fra Fredensborg.
Folk er mødt talstærkt frem for at sende prins Henrik af sted fra Fredensborg.

Younis Younis fra Helsingør, der var mødt op med sin kone og lille datter, havde mødt prinsen og Dronningen ved flere lejligheder, når han som brandmand blev sat ind for at passe på, at slottet ikke gik op i flammer under det årlige fakkeltog, som byen arrangerer, når regentparret flytter ind på Fredensborg.

”Prins Henrik var sjov og utraditionel, og på en eller anden måde følte man, at man havde et tilhørsforhold til ham. Derfor vil jeg gerne være med til at vise ham den sidste respekt,” sagde Younis Younis.

Mogens Jensen, Hundested, havde fundet vej til Slotsgade med sit barnebarn, som skulle have den oplevelse med, syntes han.

»Det er jo et stykke danmarkshistorie, man kan være vidne til. Prinsen var en farverig person,« fortæller Mogens Jensen.

Artiklen fortsætter under kortet:

Denne særlige dag blev indledt kl. 8 med kanonsalutter fra Batteriet Sixtus på Holmen og fra kanonerne på Kronborg Slot i Helsingør.

Når båre og rustvogn med følge er ankommet til København, vil Prinsens legeme blive bragt til Christian IX’s Palæ på Amalienborg.

I morgen fredag kl. 18 overføres båren fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke, hvor Prinsen skal bisættes tirsdag den 20. januar.

Alle dagene frem til tirsdag vil der fra kl. 9 til kl. 17 være fremlagt kondolencelister i porten i Det Gule Palæ, Amaliegade 18, København.

Frem til tirsdag vil Prinsen i slotskirken ligge på Castrum Doloris – smertens leje – hvor hans lukkede kiste står til skue. Senest lå Frederik IX i 1972 og dronning Ingrid i 2000 Castrum Doloris.

Prins Henrik køres fra Fredensborg slot til Amalienborg.
Prins Henrik køres fra Fredensborg slot til Amalienborg.

Der vil i den forbindelse være adgang for offentligheden kl. 15-19, mens den kongelige familie besøger Castrum Doloris kl. 10-12. Søndag er der offentlig adgang fra kl. 12-19 og mandag kl. 15-19.

Selve bisættelsen finder sted på tirsdag kl. 11. Kun de nærmste deltager, og ceremonien forståes af tidligere biskop og tidligere kongelig konfessionarius, Erik Norman Svendsen.

Efter kremering spredes den ene halvdel af Prinsens aske senere ud over de danske farvande, mens den anden halvdel bliver nedsat i den private, kongelige slotshave på Fredensborg Slot.

Hvornår er ikke fastlagt, akkurat som der ikke kommer til at være offentlig adgang til urnestedet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.