Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Overblik

Nu ruller Rønn-kommissionen

I dag begynder kommissionsafhøringerne i sagen, der førte til fyringen af Birthe Rønn Hornbech som integrationsminister. Flere Venstre-folk og magtfulde embedsmænd skal vidne undervejs.

Den bramfri Venstre-politiker Birthe Rønn Hornbech nåede at være integrations- og kirkeminister fra november 2007 til marts 2011. Hendes rolle i den såkaldte statsløsesag er omdrejningspunktet for den undersøgelseskommission, som begynder sine afhøringer mandag.
Den bramfri Venstre-politiker Birthe Rønn Hornbech nåede at være integrations- og kirkeminister fra november 2007 til marts 2011. Hendes rolle i den såkaldte statsløsesag er omdrejningspunktet for den undersøgelseskommission, som begynder sine afhøringer mandag.

Knap to år efter fyringen af Venstres integrationsminister Birthe Rønn Hornbech begynder undersøgelseskommissionen nu de afhøringer, som skal kulegrave hele den såkaldte statsløsesag, som førte til Rønns afgang.

I korte træk handler sagen om, at adskillige unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med en række FN-konventioner, som Danmark har forpligtet sig til at følge. Allerede i efteråret 2008 fik Birthe Rønn Hornbech personligt kendskab til problemerne, men først i januar 2010 informerede hun Folketinget og fik ændret den ulovlige praksis. Hvorfor denne ventetid?

Statsløsekommission skal forsøge at placere et ansvar for, at det kunne komme så vidt. Desuden skal den klarlægge, præcist hvornår Integrationsministeriet blev klar over, at dets sagsbehandling var i strid med konventionerne, og hvad ministeriet gjorde på daværende tidspunkt.

Over det kommende halve år skal mindst 43 vidner, herunder flere tidligere ministre og topembedsfolk, afhøres om deres kendskab til- eller mulige indblanding i statsløsesagen, som for alvor rullede i de første måneder af 2011.

Blandt de centrale spørgsmål er, hvor meget tidligere integrationsministre som Bertel Haarder (V) og Rikke Hvilshøj (V) kendte til den ulovlige praksis i ministeriet. Allerede i 2003 modtog Bertel Haarder nemlig et notat, hvori der stod, at det ville være i strid med FNs konvention om statsløshed, hvis den daværende VK-regering skærpede kravene til statsborgerskab. Det har dagbladet Information beskrevet.

Hvorfor blev der ikke grebet ind tidligere? Og i præcist hvor stort et omfang handlede Danmark i strid med sine internationale forpligtelser? Det er nogle af de spørgsmål, som Statsløsekommissionen måske kan give svar på.

Prisvindende graver-arbejde

Det var netop Information, som i begyndelsen af 2011 afdækkede konventionsbruddene i Integrationsministeriet, og avisen fulgte efterfølgende sagen tæt med over 100 artikler. Kulminationen kom i marts: Dagen efter at Birthe Rønn Hornbech havde afleveret en redegørelse om forløbet til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), valgte han at fyre Rønn fra begge hendes ministerposter:

- Birthe Rønn Hornbech ophører som integrationsminister og kirkeminister, og udtræder dermed af regeringen, skrev Løkke i en pressemeddelelse 8. marts 2011.

Samtidig tog han initiativ til det, der nu er blevet til Statsløsekommissionen:

- Regeringen har i lyset af de mange spørgsmål, sagen har givet anledning til, imidlertid ud fra en samlet vurdering besluttet, at der bør gennemføres en uvildig undersøgelse af sagen. Der nedsættes derfor nu en undersøgelseskommission, udtalte den daværende statsminister.

De to Information-journalister, Anton Geist og Ulrik Dahlin, blev efterfølgende hædret med både Cavling-prisen og Berlingske Journalisters Pris for deres grundige graverarbejde om de statsløse.

Igennem hele forløbet har Birthe Rønn Hornbech fastholdt, at det netop var hende, der opdagede fejlene i Integrationsministeriet og fik dem rettet. I Informations spalter fortalte anonyme embedsmænd dog, at de to gange i løbet af 2008 og 2009 havde advaret Rønn om den ulovlige sagsbehandling, men begge gange havde hun siddet advarslerne overhørig.

Birthe Rønn Hornbech får først lejlighed til at forklare sig for Statsløsekommissionen 8. maj 2013. De første vidner er de tidligere ledende embedsmænd fra Indfødsretskontoret, Torben Steffensen, Jens Bech Stausbøll og Niels Beckman, som alle skal afhøres mandag i kommissionens lokaler på Fremtidvej i Søborg - samme sted som Skattesagskommissionen for tiden arbejder.

Løkke, Fogh og Haarder i vidneskranken

Ud over at dele adresse har de to undersøgelseskommissioner det til fælles, at en perlerække af Venstres nuværende og tidligere topfolk skal afhøres. Statsløsekommissionen har for eksempel indkaldt Lars Løkke Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen og de tidligere integrationsministre Rikke Hvilshøj og Bertel Haarder.

Også de tidligere departementschefer i henholdsvis Integrationsministeriet og Statsministeriet, Claes Nilas og Karsten Dybvad, samt Statsministeriets nuværende departementschef Christian Kettel Thomsen, skal afhøres.

Læs også: Rønn: »Jeg er en fri fugl nu. Skål!«

Statsløsekommissionen består af landsdommer og formand Peter Buhl, professor Karsten Revsbech og advokat Claus Søgaard-Christensen. Advokat Poul Heidmann er udpeget som udspørger. Kommissionen skal dykke ned i godt 70.000 siders dokumenter, og blandt meget andet undersøge mere end 750 konkrete sager, hvor statsløse personer omfattet af FNs børnekonvention eller statsløsekonvention har ansøgt om dansk statsborgerskab.

Kommissionens afhøringerne fortsætter helt frem til 4. juni 2013 - muligvis længere. Birthe Rønn Hornbech meddelte tidligere i år, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.