Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu falder dommen om 260 kilo hash

Anklager kræver fire års fængsel til de fem tiltalte nordmænd i den omfattende hashsmuglersag ved Aalbæk Havn, hvor en 49-årig nordmand mistede livet efter en skudveksling med politiet.

En formodet narkosmugler blev i januar dræbt i Aalbæk Havn. Her hejses smuglerbåden op på lastbil for at blive kørt væk.
En formodet narkosmugler blev i januar dræbt i Aalbæk Havn. Her hejses smuglerbåden op på lastbil for at blive kørt væk.

Klokken 11.30 falder der dom ved Retten i Hjørring i sagen om fem nordmænd, der er tiltalt for at forsøge at smugle 260 kilo hash fra Danmark til Norge i januar 2013.

Sagen har vakt stor opsigt, fordi situationen udviklede sig til ildkamp på havet ud for Aalbæk Havn, der ligger mellem Skagen og Frederikshavn, da Nordjyllands Politi, PET-agenter og frømandskorpset søndag 6. januar sidste år slog til mod smuglerne.

De tre smuglere, der var til stede på havnen, da politiet indledte aktionen, forsøgte at flygte i en speedbåd. Her kom det til skudveksling mellem smuglerne og politiet, og en sjette nordmand blev skudt og dræbt af aktionsstyrken.

En af de tiltalte, en 28-årig nordmand, blev såret i flugtforsøget. Også en PET-agent blev såret ved skudvekslingen.

Ved retssagen er det kommet frem, at det var mobiltelefoner i speedbåden og en Audi, der parkeret på havnen, der ledte politiet på sporet af de tre nordmænd, som ikke var til stede på havnen, da politiet stod klar til at modtage smuglerne efter et tip fra norsk politi. I mobiltelefonerne var der indtastet telefonnumre med tilhørende dæknavne. Telefonerne var særligt interessante, fordi de kun var anvendt ganske få gange i helt lukkede netværk. Derudover var de oprettet med uregistrerede simkort fra Holland og Sverige.

Anklager Mette Bendix mener, at aktionen ved Aalbæk Havn hele vejen i gennem har været nøje planlagt. Hun har derfor krævet, at de fem tiltalte smuglere hver især idømmes en fængselsdom på fire år.

Tre af de fem mænd har erkendt sig delvist skyldige og har forklaret, de ikke var klar over mængden af hash, der blev forsøgt smuglet.

To af de sigtede har nægtet sig skyldige. En af disse, en 39-årig mand fra Oslo, er ifølge politiets opfattelse den person, som arrangerede smugleriet. Manden har kategorisk afvist at svare på spørgsmål i retten.

Flere norske medier har skrevet intensivt om, at de 39-årige mand fra Oslo er en nær bekendt af den norske serieforbryder David Toska, som blandt andet deltog i Noras-røveriet i Stavanger i 2004, hvor en politimand blev dræbt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.