Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu får Anker Jørgensen sin plads i København

Tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) får en plads opkaldt efter sig i sit elskede Sydhavn i København.

Fra dengang i hjemmet på Borgbjergsvej i den købehavnske Sydhavn. Statsminister Anker Jørgensen får hjælp med slipset af hustruen Ingrid. I dag hviler de sammen på Vestre Kirkegård.
Fra dengang i hjemmet på Borgbjergsvej i den købehavnske Sydhavn. Statsminister Anker Jørgensen får hjælp med slipset af hustruen Ingrid. I dag hviler de sammen på Vestre Kirkegård.

Selvom han nåede at være statsminister hele to gange og var folkestyrets førstemand i mere end otte år, så var det i den københavnske Sydhavn, socialdemokraten Anker Jørgensen havde hjemme.

Og nu er der gået mere end et år, siden han i marts 2016 i en alder af 93 år gik bort og senere blev stedt til hvile ved siden af sin Ingrid ved Det Røde Hav på Vestre Kirkegård. Ikke langt fra familien Jørgensens hjem gennem mange år på Borgbjergsvej i Sydhavn.

Derfor er det oplagt, at han nu får opkaldt en plads efter sig, lyder det fra Københavns Kommune. En plads ved Borgbjergsvej selvfølgelig.

Helt præcist skal Anker Jørgensens Plads ifølge kommunens vejnavneudvalg ligge der, hvor Borgbjergsvej møder Gustav Bangs Gade. Her er der i forvejen en plads, der i folkemunde bliver kaldt Den Røde Plads.

Artiklen fortsætter under grafikken:

»Vejnavnenævnet finder, at denne centrale plads i Sydhavn bør navngives efter Anker Jørgensen, fordi den ligger et sted og i et område, som Anker Jørgensen holdt meget af, og hvor han også var kendt og afholdt af kvarterets beboere,« skriver nævnet i en indstilling, som Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til på mandag:

»Mange af vejene i samme kvarter i Sydhavn er opkaldt efter politiske personligheder, f.eks. Borgbjergsvej, Gustav Bangs Vej, Louis Pios Gade og Peter Sabroes Gade. Navnet Anker Jørgensens Plads vil derfor passe godt sammen med de eksisterende vejnavne.«

Nævnet beskriver også, hvordan »pladsen omkranses af Kvartershuset og Café Posthuset, der er stærkt lokalt forankret i lokalområdet, og pladsen fungerer derfor som et naturligt mødested for bydelens beboere«.

Anker Jørgensens fire børn glæder sig over, at deres far nu får en plads opkaldt efter sig. I et svar til nævnet beskriver sønnen, Lars Kvist Jørgensen, hvor tæt knyttet faren var knyttet il Sydhavn.

»En sjov historie er også, at der på et tidspunkt lå en pølsevogn ud for posthuset, som blev »bestyret« af en fyr, der stammede fra Italien. Ham besøgte min far tit, og han blev i øvrigt inviteret med til min fars 70 års familiefødselsdag i sommerhuset. Det er selvfølgelig uden betydning i det store perspektiv, men det viser, at det var et sted, som også betød noget for min far, og hvor han tit kom forbi,« skriver han.

Vejnavnenævnet forventer, at pladsen bliver til virkelighed til oktober.

Nævnsmedlem Niels E. Bjerrum (S) har svært ved at forestille sig, at der vil være politiske indvendinger mod en kommende Anker Jørgensens Plads.

»Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at det ikke går igennem teknik- og miljøudvalget,« siger han.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.