Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu er hunulven også kommet til Danmark

Det er ikke kun enlige hanulve, der har indtaget Jylland. Naturstyrelsen har fundet flere DNA-prøver, der viser, at der også er tæver blandt ulvene, som dermed for alvor er tilbage på dansk grund.

Det er ikke kun enlige hanulve, der har indtaget Jylland. Naturstyrelsen har fundet flere DNA-prøver, der viser, at der også er tæver blandt ulvene, som dermed for alvor er tilbage på dansk grund. Dette billede er fra vestjyske Lem, hvor en ulv tidligere blevet spottet.
Det er ikke kun enlige hanulve, der har indtaget Jylland. Naturstyrelsen har fundet flere DNA-prøver, der viser, at der også er tæver blandt ulvene, som dermed for alvor er tilbage på dansk grund. Dette billede er fra vestjyske Lem, hvor en ulv tidligere blevet spottet.

DNA-prøver fra formodede ulve-ekskrementer og spytprøver fra nedlagte byttedyr afslører, at hanulvene i Jylland har fået selskab af mindst én tæve.

Det er forskere fra Institut for Bioscience - Kalø, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum, der har undersøgt prøverne, og opdagelsen betyder ifølge seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, at ulven for alvor er vendt tilbage til den danske natur.

»Det betyder, at nu er der grobund for næste fase i ulvens genindvandring i Danmark: Hvis der ikke allerede er blevet dannet par, så kan der i hvert fald blive det nu. Og det betyder jo også hvalpe,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Seniorforskeren udpeger flere grunde til, at det først er nu, forskerne kan bevise, at der også er tæver blandt ulvene:

»Det har noget at gøre med, at tæverne markerer sig på en anden måde, end hanulvene gør. Tæverne afmærker ikke deres territorium på samme måde. Og så har det også noget at gøre med, at det er hannerne, der først bliver smidt ud af koblet. Hannerne strejfer og spredes derfor hurtigt. Det er derfor, vi først har set dem heroppe.«

De tæver, der er kommet til Danmark, menes at være fra tyske ulvekobler tæt på den danske grænse. Unge tæver fra disse kobler bliver så at sige »smidt ud hjemmefra« og søger ledige territorier på den danske side af grænsen. Hvor mange der er tale om, er for tidligt at sige noget om.

»Vi kan endnu ikke sige, om der er hvalpe, og vi kan heller ikke sige noget om, hvor mange tæver der er derude. Jeg er ved at lave individanalyserne, og de forelægger først senere,« siger Liselotte Wesley Andersen.

Prøverne, der er fundet positive for tæver, kommer nordvest for Limfjorden, i Midtjylland, Sydvestjylland og Sydøstjylland.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.