Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Nu er det køberne, vi går efter«

Københavns Politis indsats mod ulovlig hashhandel anno 2013 retter sig mod køberne.

En politiindsats direkte rettet mod købere af hash vil ikke mindske størrelsen af markedet, siger lektor i kriminologi.
En politiindsats direkte rettet mod købere af hash vil ikke mindske størrelsen af markedet, siger lektor i kriminologi.

I kampen mod ulovlig handel med hash har det længe været politiets strategi at stresse pusherne. Ved at køre forbi i patruljevognen de steder, hvor de står, ved at køre forbi på cykler, ved at gå ind i parken, hvor de opholder sig. Ved hele tiden at være til stede og vise, at de holder øje med, hvad der skifter hænder og hvornår.

Sådan er det stadig - til dels. For nu strammer Københavns Politi skruen over for dem, der står over sælgerne og er med til at opretholde et ulovligt marked for organiseret hashhandel.

»Nu intensiverer vi indsatsen mod køberne,« siger Mikkel Brogaard, der er vicepolitikommissær i Specialgruppen på Station Bellahøj og koordinerende indsatsleder for hashindsatsen uden for Christiania.

Mikkel Brogaard bliver bakket op af Steffen Thaaning Steffensen, der er souschef i Task Force Pusherstreet.

»Så længe der er personer, der køber hash, så vil der også været et eftertragtet marked for sælgerne. Så før vi kan begrænse den ulovlige handel med hash, så skal der være færre, som vil købe det,« siger Steffen Thaaning Steffensen.

På Christiania er det ikke noget nyt, at Task Force Pusherstreet er gået målrettet efter køberne. Leder af Task Force Pusherstreet, Poul Kjeldsen, har tidligere oplyst, at indsatsgruppens plan er at begrænse den organiserede hashhandel ved at skræmme kunderne væk. På den måde vil pusherne miste deres kunder, og altså blive ramt økonomisk.

Det samme er nu taktikken for indsatsen uden for Christiania, hvor der ifølge Københavns Politi i hvert fald er seks områder uden for Pusherstreet, hvor der foregår organiseret handel med hash.

Og det er heller ikke helt billigt at blive taget med hash på sig, selvom det kun er til eget forbrug. Således skal man betale 2000 kroner i bøde første gang, man bliver taget, anden gang er bøden steget til 3000 kroner, tredje gang og resten af de gange, man er i besiddelse af under 10 gram hash, skal man betale 4000 kroner. Har man større mængder på sig stiger bøden.

Flere bliver taget af narkometer

Det strammede greb over for køberne kan blandt andet ses i politiets tiltagende brug af narkometre. Rigspolitiets nøgletal for 1. halvår 2013 viser, at antallet af bilister, der bliver taget med euforiserende stoffer i blodet, næsten er tidoblet i løbet af de sidste fem år.

I førstehalvdel af 2008 fangede politiet 246 bilister med narkotika i blodet, mens der i samme periode 2013 blev taget 1.898 bilister.

Forklaringen kan måske findes i, at det er blevet populært at køre forbi de områder, hvor den ulovlige handel foregår. Det kan enten være på vej på arbejde eller på vej hjem igen, at køberne slår et smut forbi pusherne i området.

Det ses blandt andet ved Nørrebroparken i det nordlige København, hvor den organiserede hashhandel har placeret sig i parken, som er omgivet af veje. Så kan køberne opnå en drive-by effekt, siger Mikkel Brogaard, som også gør klart, at man fra politiets side er opmærksom på tendensen.

»Nu kan vi stå med narkometeret og tage dem der kommer kørende i biler og er hashpåvirkede. Det bliver et redskab, vi kommer til at bruge mere og mere,« siger Mikkel Brogaard.

Nultolerance

Narkometeret har været brugt af Københavns Politi i et års tid, primært af Task Force Pusherstreet, og kan ud fra en spytprøve afgøre, om en person har indtaget op til syv former for narkotiske stoffer. I den forbindelse er der fastsat en bagatelgrænse for niveauet af stoffer i kroppen på 0.001 milligram per kilo - hvilket i praksis er lig med nultolerance.

Narkometret har været indført som et pilotprojekt i Københavns Politi, men forventningen er, at det vil blive udbredt til alle landets politikredse.

Står det til Københavns overborgmester Frank Jensen (S) skal kampen mod den ulovlige hashhandel løses på en helt anden måde, dog stadig med fokus rettet mod køberne.

I lørdagens udgave af Berlingske gjorde overborgmesteren det klart, at han fortsat håber på at kunne få lov til at udføre forsøg med kontrolleret legalisering af hash. Han har både ansøgt den tidligere borgerlige regering og SRSF-regeringen om at få lov til det, men begge gange er det blevet afvist.

»Jeg har den opfattelse, at hvis man får lov til at gennemføre en kontrolleret legalisering af hash i kommunalt regi, så har man mulighed for at trække meget af økonomien ud af banderne og gøre det sværere for dem at rekruttere,« siger Frank Jensen.

Køberindsats vil ikke mindske markedet

Og måske er den københavnske overborgmester ikke helt galt på den. I hvert fald peger Kim Møller, der er lektor i kriminologi på Aalborg Universitet, og som har skrevet en ph.d.-afhandling om kontrollen af hashmarkedet op igennem 2000’erne, på, at en indsats direkte rettet mod køberne risikerer at forskyde markedet.

»Køberne vil tilpasse sig politiindsatsen ved at søge andre sælgere eller købe større mængder per transaktion. Ingen af delene mindsker størrelsen af markedet, men det har den fordel, at markedet samlet set bliver presset ind i en mere diskret form,« siger Kim Møller.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.