Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norske kvinder tvinges i trøjen

Norge har gode erfaringer med fælles stuer for værnepligtige kvinder og mænd – forudsat at cheferne holder øje med de unge. Også Sverige er nået længere med mangfoldighed.

Norge har fra i år indført værnepligt gældende for kvinder født i 1997 eller senere, og det er efter norsk forbillede, at danske værnepligtige mænd og kvinder nu deler sovesale. Det har man haft gode erfaringer med i Norge gennem flere år.
Norge har fra i år indført værnepligt gældende for kvinder født i 1997 eller senere, og det er efter norsk forbillede, at danske værnepligtige mænd og kvinder nu deler sovesale. Det har man haft gode erfaringer med i Norge gennem flere år.

Den danske hærs forsøg med værnepligtige mænd på fællesstuer med kvinder, der frivilligt gør tjeneste på værnepligtslignende vilkår, er især inspireret af erfaringer fra Norge, der fra i år har indført værnepligt gældende for kvinder født i 1997 eller senere. De unge norske mænd og kvinder har delt stue i flere år, og en omfattende forskning, der gennem tre år har undersøgt de norske erfaringer, peger på, at de militære ledere spiller en afgørende rolle for, om blandingen af mænd og kvinder bliver en succes i den forstand, at forholdet mellem dem bliver »afkønnet«. Det vil sige, at at mænd og kvinder først og fremmest betragtes som ligeværdige soldater og kammerater.

Som eksempel på, hvad der får blandingen af mænd og kvinder til at lykkes, nævner den norske rapport et tilfælde af kønschikane i en underafdeling i Hæren. På en stue blev en kvinde udsat for nedsættende, seksualiserende chikane, anført af en dominerende mand. Den behandling ville mændene på en anden stue ikke tolerere, og rapporterede derfor sagen til de overordnede, der fulgte op på den og tacklede situationen.

I en anden del af norsk forsvar, om bord på et af Søværnets skibe, stødte forskerne derimod på befalingsmænd, som bruger betegnelser for kvindelige kønsorganer som hjælp til at indlære militære procedurer. Opposition til det klima fandtes ikke, og resultatet blev, at to kvinder aflyste deres videre karriere i forsvaret.

Også Sverige er nået længere end Danmark, når det gælder mangfoldighed. I år deltog chefen for Forsvarsakademiet sammen med en gruppe derfra i den årlige »Copenhagen Pride,« men i Sverige har forsvarets deltaget i Stockholms »pride« siden 2008. I 2013 deltog den svenske forsvarschef for første gang, og året efter deltog også forsvarsministeren i paraden for at markere, at alle, uanset seksuel orientering eller udtryk, er velkomne i forsvaret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.