Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norge vil forbyde tildækkede ansigter i skoler

Niqab, elefanthuer og ansigtsmasker må ikke længere anvendes på norske uddannelsesinstitutioner. Et nyt lovforslag fra den norske regering kan føre til bortvisning af såvel elever som lærere.

»Vi ønsker ikke ansigtsdækkende klæder i børnehaver, skoler eller universiteter. Det hindrer god kommunikation, som er afgørende for, at elever og studenter skal kunne lære godt,« siger Torbjørn Røe Isaksen.
»Vi ønsker ikke ansigtsdækkende klæder i børnehaver, skoler eller universiteter. Det hindrer god kommunikation, som er afgørende for, at elever og studenter skal kunne lære godt,« siger Torbjørn Røe Isaksen.

Den norske regering vil gøre det ulovligt at gå med »ansigtsdækkende klæder« på alle daginstitutioner, skoler, højskoler, universiteter og lignende. Forbuddet gælder både elever og lærere - men skal dog primært håndhæves af skolerne selv, bl.a. med bortvisning.

Det fremgår af et lovforslag, som den norske uddannelsesminister, Torbjørn Røe Isaksen (Høyre), og integrationsminister Per Sandberg (Fremskrittspartiet) fremlægger i dag, mandag.

»For at opnå den gode undervisning er vi afhængige af, at elever og lærere kommunikerer godt sammen. Tøjet (det ansigtsdækkende, red.) forhindrer den kommunikation, som er afgørende for, at elever og studerende lærer godt,« siger Torbjørn Røe Isaksen i en pressemeddelelse forud for et pressemøde i dag om tiltaget.

Det skriver flere norske medier, herunder Aftenposten.

Centralt forbud

Hidtil har de enkelte skoler selv kunnet indføre et forbud, men et landsdækkende forbud forankret i national lov vil, mener den norske regering, give større »forudsigelighed«.

Forslaget, der nu sendes i høring, vil gælde fra vuggestuer til de højeste uddannelsesinstitutioner. Det vil også gælde eksempelvis sprogskoler og indkøringsprogrammer for flygtninge og indvandrere.

Forbuddet, som populært kaldet »niqab-forbuddet«, har været længe undervejs i Norge.

Omfanget af problemet er ganske lille, men enkeltsager har været vidt omtalt. Bl.a. bortviste en lærerhøjskole og en ingeniørskole i 2014 elever, som insisterede på at bære niqab. Og i 2011 holdt en fuldt burkaklædt kvinde foredrag om konservativ islam for skoleelever i Bærum. Kvinden rejste siden til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.