Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Norge vedtager gratis HPV-vaccine til drenge

Drenge i 7. klasse i Norge får fra sommeren 2018 tilbudt gratis HPV-vaccine. Det bliver i dag stemt igennem i Stortinget.

Langt færre danske piger end norske får HPV-vaccinen. Og nu tager Norge det skridet videre, og udbyder vaccinen til drengebørn også.
Langt færre danske piger end norske får HPV-vaccinen. Og nu tager Norge det skridet videre, og udbyder vaccinen til drengebørn også.

Mens tilslutningen til HPV-vaccinen halter blandt de danske piger, tager Norge nu skridtet videre.

I dag vedtager det norske Stortinget gratis HPV-vaccine til alle norske 7. klasses-drenge fra sommeren 2018 som en del af børnevaccinationsprogrammet. Det sker som en del af et revideret nationalbudget for 2018. Indstillingen til budgettet har et flertal bag sig.

En arbejdsgruppe fra det norske Folkehelseinstituttet anbefalede i februar 2016, at drenge på linje med piger bør tilbydes den gratis vaccine. Grunden er, at der har været en stigning i HPV-relaterede kræfttilfælde hos mænd.

Den norske pendant til Sundhedsstyrelsen, Helse- og Omsorgsdepartementet, foreslog ordningen om gratis vaccine til drenge 11. maj.

»Det er en glædelig nyhed for alle drenge, der nu får samme mulighed som kvinder for at beskytte sig mod HPV-relateret kræft, og for alle i fagmiljøerne, der har arbejdet for dette,« lød det fra overlæge ved Folkehelseinstituttet Margrethe Greve-Isdahl

Ifølge det norske institut kan hpv-infektion hos mænd føre til kræft i endetarm, penis og mund. Disse kræftformer skyldes hovedsageligt typerne HPV 16 og 18, som vaccinerne beskytter imod, lyder det.

»Forekomsten af kræft i mund og svælg blandt mænd er stigende. Behandling af kræft som skyldes HPV hos mænd indebærer ofte kirurgiske indgreb og strålebehandling, der kan skabe mange plager efterfølgende,« sagde den norske overlæge.

Et dansk studie har vist, at mundsvælgskræft i dag er lige så udbredt som livmoderhalskræft. Ifølge beregninger fra undersøgelsen rammer sygdommen i øjeblikket cirka 450 danskere om året. Hos 67 procent af patienterne er kræftsygdommen forårsaget af HPV-virus.

Nyheden fra Norge placerer sig midt i debatten om den lave tilslutning til vaccinen hos danske piger. For langt flere norske piger siger ja til vaccinen.

Blot 18 procent af danske piger fra årgang 2003 har ladet sig færdigvaccinere med hpv-vaccinen. Til sammenligning er det tal 84 procent i Norge.

Sundhedsstyrelsen har indtil videre afvist at tilbyde HPV-vaccinen til danske drenge. Det gør de, fordi vaccinen endnu ikke er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur til at forebygge kræft i svælget. Og politikerne følger styrelsens anbefalinger.

Men i Norge vil de ikke vente. Her har politikerne efter anbefaling fra Folkehelseinstittutet besluttet, at også drengene skal tilbydes hpv-vaccinen gratis.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.