Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordsjællandsk læge risikerer straf for erklæringer om udlændinge

Politiet er blevet tvunget til at genåbne sag mod speciallæge. Hans patienter ville have dispensation.

Arkivfoto: Nordsjællands Politi undersøger på ny en speciallæge i psykiatri.
Arkivfoto: Nordsjællands Politi undersøger på ny en speciallæge i psykiatri.

En nordsjællandsk læge efterforskes for at have overtrådt loven, da han udfærdigede et stort antal enslydende erklæringer om udlændinge, som søgte om dansk statsborgerskab.

Det skriver BT tirsdag. Avisen fortæller, at politiet er blevet tvunget til at tage fat i sagen igen, selv om lægen i 2015 blev renset for mistanke.

Det er Statsadvokaten i København, der har beordret Nordsjællands Politi til at fortsætte efterforskningen. Oplysningen har BT fået ved at søge aktindsigt i en fortrolig orientering af Folketingets indfødsretsudvalg.

Mistanken drejer sig om, at speciallægen i psykiatri skal have lavet mangelfulde og enslydende erklæringer til udlændinge, som søgte om dansk statsborgerskab, og som søgte om dispensation fra bestemte krav.

I alt skulle det dreje sig om 63 personer.

Politiet undersøger, om der er sket en overtrædelse af autorisationsloven, oplyser specialanklager Margit Wegge til BT.

I en pressemeddelelse i 2015 rensede hun imidlertid samme speciallæge for mistanke om fusk.

»Der er derfor ikke mere mistanke om, at speciallægen har haft forsæt til at afgive urigtige erklæringer,« konkluderede Margit Wegge 8. december 2015.

Dengang havde Justitsministeriet anmeldt lægen for at have afgivet urigtige og pligtstridige erklæringer om de 64 personer.

Fælles for dem var, at de var ude af stand til at tage danskprøven, fordi de led af posttraumatisk stress (PTSD).

I 2015 konkluderede specialanklageren dog på baggrund af politiets efterforskning, at erklæringerne var blevet til »efter en individuel og reel vurdering.« Andre læger havde henvist udlændingene til psykiateren.

Men sagen efterforskes altså igen, og lægen kan risikere at blive tiltalt og dømt.

Også en anden psykiater mistænkes for fusk med erklæringer om udlændinge, der ønsker et dansk pas. Han er fra Middelbart. I hans tilfælde er der tale om 135 sager, har BT oplyst.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.