Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordsjællandsk by vil være CO2-neutral om fem år

I 2018 skal den el og varme, borgerne i Hillerød bruger, stamme fra grøn energi. Det kan betyde store besparelser for borgerne.

Når kalenderen viser 2018, skal der udelukkende strømme grøn el og varme ud til borgerne i Hillerød, hvis det står til byens forsyningsselskab.

Lykkes den målsætning, vil Hillerød Forsyning være 17 år foran målet i regeringsgrundlaget, skriver Frederiksborg Amts Avis.

»Vi er meget ambitiøse. Jeg har ikke set andre steder i Danmark, der har tænkt de her tanker. Og vi er langt fremme, vi er i implementeringsfasen. Vi startede med at undersøge mulighederne for to år siden,« forklarer Alaa Barky, der er direktør i Hillerød Forsyning til avisen.

Hillerød-borgerne kan fremover regne med at kunne lune sig ved varme fra geotermi og flis. I dag bliver mange hjem i byen varmet op med energi fra Hillerød Kraftvarmeværk, men det er en dyr løsning.

Håbet er derfor også, at omlægningen til grøn energi vil kunne mærkes på pengepungen, lyder det fra Alaa Barky. Han regner med, at der venter en besparelse på 3,5-4 milliarder kroner over 30 år, hvis varmen fremover skal komme fra geotermi og flis.

Ifølge Frederiksborg Amts Avis kan borgerne i Hillerød forvente en besparelse på 1.500 kroner pr. husstand om måneden, når byens el- og varmeforsyning er blevet CO2-neutral. Og netop derfor er der bred politisk opbakning til projektet blandt de lokale politikere, fortæller Tue Tortzen, der er medlem af byrådet for Fælleslisten, formand for Miljø- og Teknikudvalget samt bestyrelsesmedlem i Hillerød Forsyning.

»Det er økonomisk meget favorabelt. Der er ingen tvivl om, at det er med til at finde enighed,« siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Regeringen har et mål om, at Danmarks energibehov skal dækkes af vedvarende energi i 2035.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.