Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordjysk ulv tilbagelagde 850 kilometer

Forsker finder det sandsynligt, at der er set endnu en ulv ved Lem, og nu vil området formentlig blive finkæmmet for DNA-materiale.

Ulven, der blev fundet død i Hansholm Reservat, havde vandret 850 kilometer fra Lausitz-regionen i den tyske delstat Sachsen tæt på grænsen til Polen.

Det konkluderer den danske seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, Aarhus Universitet, der har sendt en DNA-prøve fra den afdøde ulv fra Hanstholm til et DNA-register over tyske ulve.

Og den viste et match.

- Det viser sig, at ulven fra Hansholm med stor sikkerhed kommer fra et kobbel kaldet Milkeler-koblet i Lausitz-området i Sachsen i Tyskland, siger Liselotte Wesley Andersen, Nationalt Center for Miljø og Energi, der hører under Aarhus Universitet.

Tyskerne har siden 2000, da de første ulve vandrede over grænsen fra Polen til Tyskland, kortlagt de tyske ulves færden. Man har systematisk indsamlet afføringsprøver, og det gør, at man har opbygget et unikt DNA-register. Registret føres af forskergruppen fra Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseum i Frankfurt.

Den første genetiske identifikation af ulven, der blev fundet død i Hanstholm, var fra en indsamling af ulveafføring i 2010. De tyske forskere mener, at ulven er født i 2009, hvilket betyder, at ulven blev cirka fire år gammel, indtil den døde af en svulst ved hjertet.

Siden 2010 har der ikke været yderligere genetisk identifikation af ulven, så den er tilsyneladende vandret ubemærket op gennem Tyskland, krydset grænsen og videre op til Thy, en strækning på cirka 850 kilometer.

De nye informationer om mindst endnu en ulv i området omkring Lem ved Ringkøbing er på den baggrund slet ikke usandsynlig.

- Jeg har på dr.dk set et billede af noget, der minder om en ulv set i området omkring Lem, og jeg føler mig ret overbevist om, at det også er en ulv. Hvis én ulv kan finde vej herop, så kan andre også, siger Liselotte Wesley Andersen.

Hun vil nu have en snak med Naturstyrelsen om, hvordan man eventuelt kan indsamle DNA-spor fra det dyr, der er set ved Lem.

- Det ender formentlig med, at vi vil gå ud og finkæmme området og se, om vi kan finde DNA-spor, eksempelvis afføringsprøver. Hvis vi kan det, kan vi jo sende det til Tyskland og se, om de kan finde en match, siger Liselotte Wesley Andersen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Business
  • Politiko
  • Nationalt
  • Globalt
  • Debat
  • Kultur
  • Livsstil
  • AOK
  • Shop
  • E-avis