Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nordjyde undgår retssag efter farvel til blasfemiparagraf

En 42-årig mand var oprindeligt tiltalt efter blasfemiparagraffen. Den er nu afskaffet, og sagen droppes.

Arkivfoto af Retten i Aalborg
Arkivfoto af Retten i Aalborg

Anklagemyndigheden aflyser en nordjysk straffesag om koranafbrænding, efter at Folketinget fredag har vedtaget at afskaffe blasfemiparagraffen i straffeloven.

Det oplyser anklagemyndigheden.

Sagen, hvor en 42-årig mand var tiltalt, skulle have været behandlet i Retten i Aalborg to dage i ugen efter pinse.

»Lovgiver har besluttet at ophæve straffelovens blasfemiparagraf om offentlig spot eller forhånelse i forhold til en religion. Blasfemi var jo netop kernen i tiltalen mod den 42-årige.«

»Når hans gerning ikke længere er strafbar ja så kan vi ikke længere gennemføre den planlagte straffesag, der derfor er aflyst. Den tiltalte vil derfor ikke blive straffet,« siger statsadvokat Jan Reckendorff i en pressemeddelelse.

Manden var tiltalt for i december 2015 at offentliggøre en video på Facebook, hvor han afbrænder koranen i sin baghave.

Anklagemyndigheden oplyser, at man kiggede på, om der kunne rejses tiltale af andre bestemmelser i straffeloven, men det var ikke tilfældet.

Mandens forsvarer, advokat Rasmus Paludan, er tilfreds med, at sagen nu ikke bliver noget.

»Det er den rigtige beslutning (at droppe tiltalen, red.). Det modsatte ville være helt galt,« siger Rasmus Paludan til Ritzau.

»Det viser jo, at det er rigtigt, at den øverste magt i samfundet ligger hos lovgiver, og at anklagemyndigheden vælger at indrette sig efter det, når lovgiver har besluttet, at det ikke længere skal være strafbart,« siger han.

Det var et bredt flertal af partier, der stemte for at afskaffe den 334 år gamle blasfemiparagraf. Kun Socialdemokratiet stemte imod.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder det et »farvel til indskrænkning af ytringsfriheden«. Dansk Folkeparti udnævnte dagen i dag til en »stor dag for ytringsfriheden«.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.