Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nørrebro-borgere strømmede til støtteaften

Nørrebros borgere strømmede torsdag aften til det lille hjørneværtshus, Cafe Viking, for at vise deres sympati med den 67-årige kromutter Jane Pedersen.

Torsdag aften den 23. august kom et væld af gæster forbi Café Viking på Nørrebro for at vise deres støtte til ejeren.
Torsdag aften den 23. august kom et væld af gæster forbi Café Viking på Nørrebro for at vise deres støtte til ejeren.

På et rundt cafébord lige inden for døren til det tilrøgede mørkerøde lokale er der spækket med blomsterbuketter og kort fra lokale borgere, der er smuttet forbi Jane Pedersens værtshus i løbet af dagen. En midaldrende mand med en lille pige på armen kigger ind i lokalet og rækker sin tommelfinger i vejret, mens han råber »Godt gået, Jane«.

Jane Pedersen er blevet en lokal helt, efter hun har trukket en streg i sandet og sagt »nu er det nok« til to unge fyre, der kom for at presse penge ud af hende, og det har vakt stor beundring i Nørrebros gader. Her er folk vrede.

- Der er ikke et eller andet sammenrand af kriminelle, der skal forhindre os i at komme her. Jeg har altid kun oplevet, at der kom rare mennesker her, og så kommer der sådan en flok bisser og bøller og tror, at nu skal de til at presse penge ud af ordentlige folk, siger Lita, som kommer ofte på Cafe Viking, til bt.dks udsendte reporter.

Se støtteside på Facebook, der hastigt stiger i antal fans. Kl. 21:08 var der 3.716 fans.

Hendes mand Søren Olsen arbejder selv i en butik i kvarteret, og han ser Janes aktion som et statement mod lokale bagmænd, der tror de ejer gaderne.

- Det MÅ ikke ske, så alle forretningsdrivende på Nørrebro skal støtte op om Jane. Hun repræsenterer os alle sammen, siger han og tør ikke fortælle, hvilken butik han arbejder i af frygt for afpresserne.

- Jeg har ikke selv oplevet afpresning, men der går rygter om, at der er flere folk i butikkerne rundt omkring der betaler, mere ved jeg ikke, siger han med vreden lysende ud af øjnene.

Det lille lokale bliver mere og mere trangt, for folk strømmer til. Der er hjemløse, som Jane Pedersen flere gange om året holder middag for, der er forældre med små børn, der sidder en gruppe af politikere fra SF, og midt i det hele står Jane og snakker med alle, der kommer og giver hende et lille klap på skulderen og et niv i siden.

Værtshusejeren peger op mod et kamera, der hænger i et hjørne bag baren.

- Jeg er blevet nødt til at hænge overvågningskameraer op både herinde og ude på gaden. Og så har jeg fået installeret plexiglasvinduer, så brostenene ikke kan komme ind gennem vinduet en anden gang, siger hun.

Der er også sat massive træplader for flere af de smadrede vinduer, der gik itu, da afpresserne smed brosten ind igennem,

Jane Pedersen er ikke i tvivl om, at hun har gjort det rigtige, men hun er bekymret for sine medarbejderes sikkerhed.

- Jeg har jo selv valgt det, for nok er nok, og jeg lader mig ikke true, men mine ansatte skal ikke lide under det, så jeg vil gøre alt for at beskytte dem, siger hun, mens endnu en gæst kommer med en stor buket røde roser.

Selv politikere kommer forbi for at give Jane et skulderklap.

- Vi kan lave tusinde love og integrationsinitiativer fra Christiansborg, men det, Jane har gjort i dag, er det, der skal til, siger SFs næstformand Mattias Tesfaye med en bajer i hånden.

En Facebook-gruppe har under sloganet »Støt Mor-Jane og Café Viking - NEJ til Bøller JA til Øller« proklameret, at de vil komme forbi og støtte deres nye helt i løbet af aftenen, og Cafe Viking er fyldt af hujende gæster med øl i hånden.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.