Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nikita Klæstrup: Politiet »slutshamer« piger fra omdiskuteret Viborg-mappe

En opfordring om at unge piger »for guds skyld« skal lade være med at tage intime selfies skaber røre på de sociale medier. Den konservative ungdomspolitiker Nikita Klæstrup mener, det er at skyde skylden på ofrene i sagen om Viborg-mappen.

»Opfordringen skulle i stedet være, at drenge ikke skal dele billeder, når de er blevet givet til dem privat,« siger den konservative ungdomspolitiker Nikita Klæstrup (K).
»Opfordringen skulle i stedet være, at drenge ikke skal dele billeder, når de er blevet givet til dem privat,« siger den konservative ungdomspolitiker Nikita Klæstrup (K).

»Det her er intet andet end slutshaming og victimblaming fra politiets side.«

Sådan skriver den konservative ungdomspolitiker Nikita Klæstrup (K) på Facebook i kommentarfeltet til en historie om den såkaldte Viborg-mappe. En mappe med billeder af hel- eller halvnøgne unge piger, der er dukket på internettet og ifølge dr.dk bliver delt mellem drenge over hele landet.

Røret skyldes en opfordring fra Midt- og Vestjyllands Politi til unge piger, om »for guds skyld« at lade være med at tage intime selfies.

Berlingske har efterfølgende talt med Nikita Klæstrup, som mener, det er et helt forkert fokus at tage i sagen om Viborg-mappen.

»Det får det til at virke som om, det er pigernes skyld, at de her billeder nu florerer på internettet. Det kan jo være, at de her piger har været i et forhold og har troet, at de kunne stole på drengen og sende den slags, uden at det kom videre til andre. Opfordringen skulle i stedet være, at drenge ikke skal dele billeder, når de er blevet givet til dem privat,« siger Nikita Klæstrup.

Flere deler holdningen

Synspunktet møder opbakning og likes på Facebook.

»Det vigtigste må vel være at opdrage de unge mænd og drenge!,« lyder en kommentar i opslaget, mens en anden skriver:

»Det centrale er selvfølgelig, at man ikke deler den slags billeder offentligt, hvis man modtager dem privat. Ansvaret ligger hos de, der deler billederne.«

Også Dansk Kvindesamfund har lagt mærke til opfordringen og tweetet historien videre under hashtagget »victimblaming«.

Nikita Klæstrup gjorde sig for nylig særligt bemærket ved Konservativ Ungdoms 110 års jubilæum, hvor hun mødte op i en opsigtsvækkende kjole. Efterfølgende har hun forsøgt at sætte fokus på noget, hun mener, er galt i samfundet - begrebet »slutshaming«. Det er sagen om Viborg-mappen altså endnu et eksempel, mener hun.

»Nu får vi endnu en gang piger til at skamme sig over, at de er seksuelle væsener i stedet for at tage fat i drengene og sige: 'I skal ikke misbruge det her tillidsbånd',« forklarer ungdomspolitikeren.

Midt- og Vestjyllands Politi har forklaret over for DR, at det er umuligt for politiet at stoppe udbredelsen af Viborg-mappen, og at de derfor bruger mange kræfter på at forebygge, at unge piger og drenge overhovedet ender i den slags situationer.

»Det vigtigste er simpelthen at få fortalt, at de ikke skal tage de billeder. Lad nu for guds skyld være,« siger politiassistent ved Midt- og Vestjyllands Politi Erik Hykkelbjerg til dr.dk.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en uddybende kommentar fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.