Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nej tak til forældrepasning i daginstitutionerne

Fredericia Kommunes forslag om at bruge frivillige forældre til at passe børn i daginstitutionerne på ydertidspunkterne kaldes en »doven« løsning.

Onsdag kom det frem, at Fredericia Kommune vil have lov til at kræve ekstrabetaling eller bruge frivillige forældre til at passe børn i daginstitutionerne på ydertidspunkterne. Men forslaget møder hård kritik fra flere sider.

- Den danske daginstitutionsmodel har ganske enkelt spillet fallit, når vi, som det er tilfældet i Fredericia Kommunes forslag, skal have skiftende forældre og ledige til at åbne daginstitutionerne inden det pædagogiske personale møder ind, siger Lars Klingenberg, formand for Forældrenes Landsforening.

Han mener, at der er en faglig årsag til, at man uddanner pædagoger, og ligesom man ikke sætter skiftende forældre og ledige til at undervise i folkeskolen, indtil læreren møder ind, bør man heller ikke gøre det i daginstitutionerne.

- Gad vide om politikerne i Fredericia fuldstændig har glemt dagtilbudslovens ord om at fremme børns trivsel, udvikling og læring? En accept af den foreslåede model vil med et pennestrøg reducere gode danske daginstitutioner til børneparkering eller -opbevaring, siger han.

Sminkning af besparelser

Også hos Landsforeningen for Socialpædagoger er man dybt utilfreds med ideen om at erstatte professionelt personale med forældrepasning.

- Forslaget skal pure afvises. Det er et forsøg på at sminke besparelser og løse et økonomisk problem. Det er en glidebane, hvor politikere foretager dovne løsninger i stedet for velovervejede, intelligente løsninger, siger næstformand Jan Hoby.

Han understreger, at man med forslaget vil tage arbejde fra folk, der er professionelle og lever af at udvikle børn i landets daginstitutioner. Derudover frygter han risikoen for, at de frivillige forældre helt naturligt vil have primært fokus på deres eget barn, når de er der, samtidig med at børnene vil være bundet til deres forældre.

- Det giver ikke en inkluderende indsats i de timer, hvor forældrene er der. Det er udtryk for, at politikerne ikke er i stand til at løfte deres opgave med at få de kommunale budgetter til at hænge sammen, siger han.

Også Lars Klingenberg fra Forældrenes Landsforening efterlyser, at kommunerne lever op til deres ansvar.

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at det er et seriøst forslag fra mennesker, som skal forvalte vores børns trivsel, udvikling og sikkerhed. 0-6 års området er et kommunalt ansvar, og det ansvar må kommunerne tage på sig og prioritere langt højere, siger Lars Klingenberg.

Deltag i debatten: Hvad mener du om forslaget om ekstrabetaling eller forældrepasning i ydertidspunkterne?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.