Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Navnet Liam er pludselig voldsomt populært

Victor er nu det mest populære navn til nyfødte drenge, mens Emma fortsat topper pigelisten. Men Liam er årets absolutte højdespringer.

Liam O'Connor har gjort sit fornavn populært. Her er han sammen med hustruen, Christiane Schaumburg-Müller.
Liam O'Connor har gjort sit fornavn populært. Her er han sammen med hustruen, Christiane Schaumburg-Müller.

Liam O'Conner - også kendt som L.O.C. - har været overalt i medierne de seneste par år. Som rapper, som tv-vært og som kendispartner og nu husbond til Christiane Schaumburg-Müller. Har hans vej mod de kendtes a-liste skabt en navnetrend?

I hvert fald er navnet Liam gået fra en plads som det 47. mest populære drengenavn i 2011 til det 6. mest populære navn i første halvår af 2012. Det er 41 pladser fremad og suverænt det største spring årets liste over de 50 mest populære navne fra Danmarks Statistik.

Navneforsker Michael Lerche Nielsen fra Nordisk Forskningsinstitut mener, at der er to hovedgrunde til, at Liam er blevet populært.

- Det betyder virkelig meget, at der er en dansk, populær og nulevende kunstner, der hedder det. Men navnet passer også godt ind i den generelle trend med engelske drengenavne, forklarer Michael Lerche Nielsen.

Men måske kan Liam O'Connor's voldsdom fra den 7. november 2012 bremse populariteten igen. I hvert fald oplevede navnet Amalie et voldsomt dyk efter reality-stjernen Amalie Szigethy medvirkede i programmer og artikler, der blev lagt for hån af i de danske medier og i offentligheden, nævner Michael Lerche Nielsen

I alt 247 danskere har valgte at kalde deres barn Liam mellem januar og juni 2012. Til sammenligning gjorde 207 det samme i hele 2011. En anden højdespringer blandt drengenavne er Marius, der er gået fra en 50. plads til nummer 27.

Oliver har toppet
Den helt ny liste afslører desuden, at der er kommet et nyt drengenavn på førstepladsen. Her har Victor banket (endnu) et engelskinspireret navn, William, ned på andenpladsen. De tre følgende drengenavne er Noah, Frederik og Lucas. Alle navne, der bevarer deres høje popularitet fra 2011.

- Det er bemærkselsværdigt, at Oliver synes at have toppet nu. Det er faldet ned på en 10. plads. Men jeg ser det nu stadig som et navn, der kan være denne generations Brian sammen med Noah og nu også Liam, siger Lerche Nielsen.

Emma stadig øverst
Blandt piger født i det første halve år af 2012 er navnet Emma det hyppigst brugte. Det var det også i 2011. Lige efter er Sofia og Freja hoppet nogle pladser op ad tabelen og fortrænger dermed Ida til fjerdepladsen.

Også på pigernes liste er der en del engelske navne at finde såsom Victoria (17) og Emily (34).

- Det kendetegner de pigenavne, vi vælger i Danmark, at de er universelle. Emma, Ella, Julie, Sofia, Sarah. Det er navne, der kan bruges over stort set hele verden, siger navneforsker Michael Lerche Nielsen.

En sidste gruppe, der stadig klarer sig pænt, er navne fra det gamle testamente. Esther, Lea, Elias og Adam lever altså videre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.