Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Naturfolk siger ja, jægere nej til ulve i Danmark

Skal der atter leve vilde ulve i Danmark? Naturfredningsforeningen siger ja, men formanden for Danmarks Jægerforbund mener ikke, at ulven hører til i den danske natur.

En enlig tysk ulv, som fandt vej til Thy og døde af kræft, har givet anledning til store forhåbninger hos naturkendere, der dømmer om en vildere dansk natur. De ser et stort potentiale, hvis ulven vender tilbage efter knap 200 års eksil.

- Ulven er det ultimative symbol på rigtig vild natur. Den vil lukke et hul, som der er i dag, og udfylde en vigtig rolle i den danske natur. Den skal være så hjertelig velkommen, siger biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening.

- De fleste danskere mener, at man skal passe på løverne i Afrika og tigerne i Indien, og jeg synes, at et rigt land som Danmark burde kunne finde plads til et stort rovdyr, siger Mogens Trolle, zoolog ved Danmarks Naturhistoriske Museum.

Den holdning deler man imidlertid ikke i Danmarks Jægerforbund. Ulven hører ikke længere hjemme i Danmark, erklærer formand Claus Lind Christensen.

- Det vil give voldsomme problemer at få en ulvebestand i Danmark. Selvfølgelig kan det ud fra et biologisk synspunkt være vældig interessant, men i et kulturland som Danmark vil det give store konflikter, siger formanden.

Han henviser til de problemer, man har haft i Sverige, hvor ulvene har angrebet husdyr og hunde, og hvor mange ikke længere tør gå en tur i skoven. Ifølge jægerformanden har Danmark ikke nok reel natur til, at det kan lade sig gøre at have en sund ulvebestand. Vores natur er alt for påvirket af mennesker.

Bo Håkansson erkender, at ulvene vil byde på udfordringer, men han mener at de sagtens kan løses.

- Det er klart, at hvis der står en kalv eller et lam ude på marken, så snupper ulven det, hvis den kan komme til det. Det løser man i Tyskland ved at give erstatning til folk, der mister deres dyr på grund af ulve. På den måde er alle med til at betale for, at man har en rigtig vild natur, fortæller han.

Samtidig understreger biologen, at ulvene ikke er farlige for mennesker.

- Der er kun ganske få eksempler på ulve, der angriber mennesker, og da drejer det sig om ulve, der har hundegalskab, forklarer han og påpeger, at ulven i sin tid blev udryddet i Danmark, fordi man troede, den var farlig for mennesker.

- Siden er vi blevet klogere. Vi har masser af let tilgængelig føde for ulvene, så de er overhovedet ikke interesserede i mennesker, som de ser som skræmmende og farlige. De vil helst ikke have noget med os at gøre, siger han.

Jægerformand Claus Lind Christensen foreslår, at man spørger folk i de danske yderområder om de kunne tænke sig at få ulvene tilbage. Det tvivler han nemlig stærkt på.

- Jeg tror det er folk i byerne, der synes det her er vældig smart. Jeg er ret sikker på, at hvis du spørger folk, der bor i yderområderne, vil de ikke være særligt interesserede. Og jeg tror heller ikke folk i byerne ville bryde sig om at få ulvene tæt på. Når jeg tænker på de diskussioner, vi har haft i forbindelse med ræven, så tør jeg slet ikke tænke på, hvilke diskussioner, vi kan få omkring ulven, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.