Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

NASA udsætter opsendelse af rumfartøj med danske kræftceller

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA har mandag aften udskudt en planlagt opsendelse af et rumfartøj med seks millioner kræftceller fra Aarhus Universitet om bord.

NASA har mandag aften besluttet at udsætte en planlagt opsendelse af et rumfartøj, der udover forsyninger til astronauterne på den international rumstation, ISS også skulle have medbragt seks millioner kræftceller fra en patient med aggressiv kræft i skjoldbruskkirtlen som en del af et forsøg på Aarhus Universitet.

Kræftcellerne skal opbevares på den internationale rumstation, så man kan finde ud af, hvordan de reagerer på vægtløshed. Tidligere forsøg har vist, at flere kræftceller dør, når de er vægtløse, end når de er påvirket af tyngdekraften, fortæller Daniela Grimm, professor i rummedicin ved Aarhus Universitet.

»Cellernes ophold i rummet skal hjælpe os til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed. Vi ved, at den udløses af proteiner, men vi mangler viden om hvilke. Kan vi finde frem til det, kan det bruges til udvikling af nye lægemidler til kræftbehandling,« forklarer hun i en pressemeddelelse.

Cellerne, der stammer fra en patient med aggressiv kræft i skjoldbruskkirtlen, vil opholde sig på rumstationen i en måned. Herefter sendes de retur til jorden i en kapsel, der falder ned i Stillehavet ud for Californiens kyst.

Forskerne skal herefter bruge omkring et år på at finde ud af, hvad opholdet i rummet har betydet for kræftcellerne.

NASA vil gøre et nyt forsøg på opsendelse fredag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.